ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

«Ο αγώνας για την ελευθερία του ανθρώπου είναι διαρκής...»

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2013 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:27
 Τη μνήμη των πεσόντων πατριωτών κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης και των εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τίμησε χθες ο Δήμος Κιλελέρ, με ειδική εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη Νίκαια.
Σε συνεργασία με οργανώσεις μελών της Εθνικής Αντίστασης ο Δήμος Κιλελέρ τίμησε τους Νικαιώτες που έπεσαν στο Αλβανικό Μέτωπο, όπως και τους 16 εκτελεσθέντες κατοίκους Ζαγοράς, Πουρναρίου και Φαρκαδόνας, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την άνοιξη του 1943, στη Νίκαια.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, ενώ η χορωδία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Κιλελέρ υπό τη Διεύθυνση της κ. Εύης Τσιούκα ερμήνευσε επίκαιρα τραγούδια.
Η αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, κ. Μαρία Σαμαρά, αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, στην ημέρα τιμής, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ήταν άνοιξη του 1943, όταν 16 νέοι από το Πουρνάρι, τη Ζαγορά και τη Φαρκαδόνα συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στα κολαστήρια των τυράννων του φασισμού, δίχως να προδώσουν τα ακριβά τους ιδανικά και χωρίς να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, μπροστά στον επερχόμενο θάνατο.
Οδηγήθηκαν, στον τόπο της θυσίας τους, ξημερώματα μιας μαγιάτικης μέρας για να ξαναζωντανέψουν τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου όταν έγραψε το « Όποιος πεθαίνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει».
Τέτοιες μέρες η αξία της θυσίας των δεκαέξι παλικαριών λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στο μυαλό και την ψυχή μας και μας κάνει να αναλογιζόμαστε την απλή, αλλά πάντα επίκαιρη αλήθεια ότι ο αγώνας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι αγώνας διαρκής και δύσκολος, αφού ως γνωστόν «...για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».
Η θυσία των παλικαριών μάς υποχρεώνει να μην εφησυχάζουμε, να παλεύουμε καθημερινά για το δίκιο και την αρετή, να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την υποκρισία και τη φαυλότητα, τις ενέργειες που υποβιβάζουν το ανθρώπινο είδος και το καθιστούν υποδεέστερο της αποστολής του.
Αγαπητά μας αδέρφια, Νικιώτες. Εκ μέρους όλων των κατοίκων της Κοινότητας Ζαγοράς και όλων των χωριών του Δήμου μας, σας απευθύνω από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε και κάνετε για τους νεκρούς μας.
Σας ευχαριστούμε όλοι εμείς γιατί τους φροντίσατε, ως Ελληνες όπως έπρεπε και όπως τους άξιζε. Η φιλόξενη γη της Νίκαιας, τα φιλόξενα τούτα χώματα αγκάλιασαν και σκέπασαν με αγάπη τα ηρωικά κορμιά τους».
Κατά την εκδήλωση κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων και ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος απήγγειλε ποίημα.
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λάρισας ο π. Αρ Οικονόμου, η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρ. Κομήτσας, εκρόσωπος της 1ης Στρατιάς και του ΑΤΑ, ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς κ. Απ. Σολδάτος, ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Αθαν. Νεοφώτιστος, οι αντιδήμαρχοι Κιλελέρ κ.κ. Β. Χατζούλης, Απ. Σιτράς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γ. Στατίρης, Γ. Ακριβούλης, Γ. Λαδόπουλος, ο προϊστάμενος της Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Βασ. Σακελλαρίου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νίκαιας κ. Ι. Κατσανούλης και μέλη της, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ζαγοράς κ. Δημ. Σπανός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Τεμπών Αθ. Λανάρας, εκπρόσωποι της Ενωσης Αναπήρων Εθνικής Αντίστασης ν. Λάρισας, της ΠΟΑΕΑ Λάρισας, των παραρτημάτων της ΠΟΑΕΑ Νίκαιας και Χάλκης, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ.ά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass