Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 21 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ «ΚΟΥΡΕΥΤΗΚΑΝ» ΣΤΟ PSI

«Διαρροή» 4,9 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ

* Χωρίς απόφαση του ΔΣ η αγορά των ομολόγων το 2009-10. * «Υπάρχουν ευθύνες», δηλώνει η σημερινή δημοτική αρχή

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2016 10:47 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουλ 2016 19:44
Φωτό αρχείου Φωτό αρχείου

Η ΔΕΥΑΛ ζημιώθηκε κατά 4,9 εκ. ευρώ, από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (σ.σ.: το γνωστό PSI), ενώ η λογιστική σωρευτική ζημία των νέων ομολόγων ανέρχεται σε 8,9 εκ. ευρώ περίπου. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης του Ορκωτού Λογιστή, η οποία παραδόθηκε και συζητήθηκε ήδη στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης (την περασμένη Δευτέρα).

Σύμφωνα με στοιχεία του πορίσματος που έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα η δημοτική αρχή, πέρα από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, την αγορά δηλαδή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ύψους 21 εκ. ευρώ την περίοδο 2009-2010, τα οποία «κουρεύτηκαν» με το PSI το 2012, προκύπτουν και πολιτικές ευθύνες, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση:

- οι αγορές των ομολόγων έγιναν χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ

- η λογιστική αποτύπωση των τόκων και της ζημιάς από την αποτίμηση των ομολόγων δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο στους ισολογισμούς της επιχείρησης.

«Είναι προφανές, επισημαίνει η δημοτική αρχή, ότι για την όλη υπόθεση προκύπτουν σοβαρές ευθύνες για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο».

Με δεδομένο ότι το Δ.Σ. της επιχείρησης αποφάσισε στη συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου 2016, να διακρατήσει τα νέα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους ώστε να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά, δημιουργείται σοβαρό ζήτημα αφού –όπως επισημαίνουν από τη δημοτική αρχή- «ουσιαστικά δεσμεύονται χρήματα από το αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ για αρκετά χρόνια, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση του ανταποδοτικού έργου της επιχείρησης προς τους πολίτες».

Σημειώνεται ότι για το όλο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα.

Από την έκθεση του ορκωτού λογιστή, προκύπτουν αγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τη ΔΕΥΑΛ, την περίοδο 2009 - 2010, ύψους 21 εκατ. περίπου, οι οποίες έγιναν χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.

Συγχρόνως η έκθεση του ορκωτού λογιστή, διαπιστώνει ότι η λογιστική αποτύπωση των τόκων και της ζημιάς από την αποτίμηση των ομολόγων, δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο στους ισολογισμούς της επιχείρησης για την περίοδο από το 2009 έως το 2011.

Το 2012 και στο πλαίσιο του PSI και το γνωστό κούρεμα των ομολόγων, τα ομόλογα της ΔΕΥΑΛ ανταλλάχθηκαν με δύο ομόλογα του EFSF (ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης το 2013 και το 2014) και νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ύψους 12,2 εκατ. ευρώ περίπου, και με ημερομηνία λήξης την περίοδο από το 2023 έως το 2042. Σημειώνεται ότι τα ομόλογα του EFSF εξαργυρώθηκαν με τη λήξη τους, χωρίς απώλειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ορκωτού Λογιστή από το PSI, η ΔΕΥΑΛ κατέγραψε οριστική ζημιά ύψους 4,9 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2014 η αποτίμηση των νέων ομολόγων είναι 3,3 εκ. ευρώ και η σωρευτική λογιστική ζημιά για τη ΔΕΥΑΛ ανέρχεται στα 8,9 εκατ. ευρώ περίπου.

Μετά και την παράδοση του πορίσματος της έκθεσης και της σχετικής συζήτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ στις 11 Ιουλίου 2016, αποφάσισε να γίνει διακράτηση των ομολόγων μέχρι τη λήξη τους ώστε η επιχείρηση να ελαχιστοποιήσει την οικονομική ζημιά της.

Η διαχείριση των αποθεματικών της ΔΕΥΑΛ και η όποια τοποθέτηση – επένδυση σε τραπεζικά και άλλα προϊόντα να γίνεται μόνο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης εξουσιοδοτεί τον νομικό σύμβουλο της επιχείρησης να διερευνήσει την εξέλιξη της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας και να ενημερώσει το Δ.Σ.

Πέραν της απόφασης του Δ.Σ. η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι «είναι προφανές ότι για την όλη υπόθεση προκύπτουν σοβαρές ευθύνες για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η δέσμευση χρημάτων από το αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ για αρκετά χρόνια, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση του ανταποδοτικού έργου της επιχείρησης προς τους πολίτες».

Τέλος, η έκθεση του Ορκωτού Λογιστή, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου που έχει έννομο συμφέρον.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass