"Πάγωσαν" οι επιχειρηματίες με την αύξηση του μισθού

* ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ * "ΚΛΕΙΔΙ" Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ "ΜΑΥΡΗΣ" ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2019 22:00

Με επιφυλάξεις, ενστάσεις, προβληματισμό και αμηχανία αντιμετώπισε το σύνολο των εργοδοτικών φορέων του ν. Λάρισας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο μήνα.

Μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η ποσοστιαία αύξηση κατά 11% του μισθού επί του βασικού ημερομισθίου και το ντόμινο αναπροσαρμογών που θα επισύρει σε επιδόματα και σε αποδοχές, εκφράζουν τον προβληματισμό τους, αντιδρούν, επικαλούνται το τεράστιο ύψος του μη μισθολογικού κόστους, και τους φόβους τους πως αν δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη όχι μόνο η αύξηση δεν θα είναι πραγματική και δεν θα ενισχύσει πραγματικά τον εργαζόμενο αλλά θα προκαλέσει έκρηξη της "μαύρης" εργασίας και ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Πολύ απλά δηλαδή επισείουν τον κίνδυνο περαιτέρω μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, μέσω της αλλαγής των συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής του ΣΘΕΒ, του Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και του εμπορικού κόσμου επισήμαναν στην "Ε" πως ναι μεν η αύξηση αποτελεί θετικό βήμα αλλά από τη στιγμή που δεν είναι συνδεδεμένη με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το μέγεθος της ανεργίας, είναι αυθαίρετη, άκαιρη και ενταγμένη στη λογική της παραχολογίας. "Στις ευρωπαϊκές χώρες οι μισθοί αποφασίζονται από διαπραγμάτευση εργαζομένων και εργοδοτών, η διαδικασία του ορισμού του κατώτατου μισθού χωρίς αναπτυξιακά μέτρα και από την κυβέρνηση κρύβει μικροπολιτικές σκοπιμότητες τονίζουν, θέτοντας μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους παράλληλα με φορολογικές ελαφρύνσεις, προκειμένου να στηριχτεί η αύξηση και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, να επιβιώσουν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΘΕΒ

2NTABELHS 29 1 2019

"Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μια οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης" σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Αχιλλέας Νταβέλης. "Σαφέστατα και ξεκάθαρα χαιρετίζουμε την κυβερνητική απόφαση. Κινείται προς την κατεύθυνση της αύξησης του εισοδήματος, της τόνωσης της κατανάλωσης, της ενίσχυσης της ζήτησης. Εδώ και δυόμισι χρόνια σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ο ΣΘΕΒ ζητούσε επιμόνως, την αύξηση των μισθών με παράλληλη τη μείωση εργοδοτικών εισφορών. Ματαίως όμως. Σήμερα έρχεται η κυβέρνηση και το τερματίζει. Αυθαίρετα, ανορθόδοξα, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και με προεκλογικές σκοπιμότητες, ανακοινώνει αυξήσεις αφήνοντας ταυτόχρονα για τους εγχώριους επιχειρηματίες τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές στην Ευρώπη. Χωρίς μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την εργασιακή δουλεία. Θα προκαλέσει πρόβλημα στις λίγες υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες θα γιγαντώσει την παράνομη εργασία. Θα θριαμβεύσει η αδήλωτη απασχόληση και θα αποτελέσει μέσο για την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων".

 

ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ

Με ανάλογο προβληματισμό αντιμετώπισαν την ανακοίνωση της μισθολογικής αύξησης και οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του νομού, του Επιμελητηρίου, των Επαγγελματοβιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου, που θεωρούν το ανακοινωθέν ποσοστό πέραν των προσδοκιών και δυσανάλογο των αντοχών τους.

3GIANNAKOPOYLOS 29 1 2019

"Αναμφίβολα η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της ενεργούς ζήτησης". " Υπ' αυτό το πρίσμα, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Σωτ. Γιαννακόπουλος, είναι μια απόφαση με θετικό αντίκτυπο, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Άλλωστε ουδέποτε αντιμετώπιζε φοβικά το ζήτημα της αύξησής του. Όταν όμως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τελεί ακόμη ως "ασθενής στην εντατική", όταν έχει επωμιστεί στα μνημονιακά χρόνια δυσανάλογα για τις αντοχές της μεγάλα φορολογικά βάρη, η αύξηση του μισθολογικού κόστους δεν μπορεί να είναι μονομερής. Είναι σαφές πως με την αύξηση θα ανέβουν και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων καθώς βάση υπολογισμού είναι πάλι ο κατώτατος μισθός. Συνεπώς το μέτρο θα πρέπει δηλαδή να συνδυαστεί με ανάλογη μείωση εργοδοτικών εισφορών. Είναι επιτακτική η ανάγκη της μείωσής τους. Αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημά μας. Μόνο έτσι μπορούμε να τη στηρίξουμε. Μόνο έτσι οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες θα επιβιώσουν".

 

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

4PALIOGANNHS 29 1 2019

"Είναι ένα βήμα, το οποίο δεν μπορεί να στηριχτεί χωρίς την αντίστοιχη ουσιαστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους" τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών του Ν. Λάρισας Δημήτρης Παληογιάννης. Οι μικρομεσαίοι υποδέχεται "θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είχαμε ταχθεί κατά της μείωσης μισθών, ήμασταν πάντα υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της εισόδου της οικονομίας σε ένα νέο κύκλο ανόδου. Όμως η αύξηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα, από πρωτοβουλίες ελαφρύνσεων και για τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα παραμένει σε εμάς, δεν έχουμε την αναμενόμενη ανάπτυξη ώστε να μπορεί εύκολα να βγαίνει από παραπάνω από το πορτοφόλι της μικρής επιχείρησης" πρόσθεσε ο κ. Παληογιάννης.

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΩΝ

5PAPADOPOYLOS 29 1 2019

Ενστάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και τη χρονική συγκυρία εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. "Δεν είμαστε κατά της αύξησης δηλώνει ο εκπρόσωπος του εμπορικού κόσμου της Λάρισας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να πάει λελογισμένα και σταδιακά με απώτερο στόχο να φτάσει το 2021 στα 751 ευρώ όπου ξεκίνησε. Τώρα έρχεται ο μικρός επιχειρηματίας να καλύψει μέσα σε μια ασθμαίνουσα οικονομία, σε μια αγορά που δεν δείχνει να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη να καλείται να καλύψει συγκεκριμένη αύξηση. "Για εμάς δεν έχει γίνει κάτι για να απαλύνει κάπως το συνολικό έξοδο. Έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη πως χρειάζεται μια ουσιαστική μείωση στο μη μισθολογικό κόστος. Αυτό ζητούμε και τώρα. Πρέπει η Πολιτεία να δει με θετικό μάτι κάποια μέτρα, τα οποία θα απαλύνουν τη συγκεκριμένη αύξηση του κατώτατου μισθού και ό,τι άλλο απορρέει από αυτό.

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass