Ποιοι κερδίζουν από τις φοροελαφρύνσεις

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ -ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2021 20:01

«Ανάσες ζωής» σε μισθωτούς, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα δίνουν τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση. Το οριζόντιο και μόνιμο «ψαλίδι» φόρων για

ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και η επέκταση των ελαφρύνσεων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το 2022, χαιρετίστηκαν από όλους τους φορείς της αγοράς «ως αναγκαία για την ταχύτερη δυνατή ανασύνταξη της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα».
Επιγραμματικά να θυμίσουμε τα πέντε μέτρα που εξαγγέλθηκαν:
* Μειώνεται από φέτος σε μόνιμη βάση για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
* Μειώνεται σε μόνιμη βάση για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται στο 70%.
* Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του 2021, ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%.
* Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
* Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.
Διευκρινιστικά πρωτίστως να σημειώσουμε πως οι μειώσεις στις προκαταβολές φόρου εισοδήματος θα ισχύσουν από τα κέρδη του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ η μείωση προσγείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% από 24% για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί για τα φετινά εισοδήματα, αλλά θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν του χρόνου.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ
Τα οφέλη που φέρνει το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων έχουν ως εξής:
* Για τους επαγγελματίες: Μετά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τα εισοδήματα του 2020 όσο και του 2021, έρχεται και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% από 100% που ήταν μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, ελεύθερος επαγγελματίας που εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση θα πλήρωνε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 9%, δηλαδή 900 ευρώ και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%, δηλαδή άλλα 900 ευρώ και έτσι συνολικά θα επιβαρύνονταν με 1.800 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος εισοδήματος θα είναι ίδιος, δηλαδή 900 ευρώ, αλλά η προκαταβολή φόρου θα πέσει στο 55% από 100%, δηλαδή στα 495 ευρώ. Έτσι η επιβάρυνση περιορίζεται στα 1.395 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 405 ευρώ.
* Για τις επιχειρήσεις: Η μείωση της προκαταβολής φόρου 70% φέτος αντί 100% και 80% από το 2022 και εξής συνιστά μια σημαντική ταμειακή διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις, την οποία θα την καρπωθούν στο β' φετινό εξάμηνο. Έτσι, επιχείρηση που εμφάνισε κέρδη το 2020 για πρώτη φορά 10.000 ευρώ με βάση το προηγούμενο καθεστώς θα πλήρωνε φόρο εισοδήματος 24%, δηλαδή 2.400 ευρώ και προκαταβολή φόρου 100%, δηλαδή επιπλέον 2.400 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση να διαμορφώνονταν στα 4.800 ευρώ ή στο 48% των καθαρών κερδών της. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου με συντελεστή στο 70% από 100% το ποσό μειώνεται στα 1.680 ευρώ και έτσι η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται στα 4.080 ευρώ ή 40,8% επί των κερδών με όφελος 720 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που παρουσίασαν το 2020 κέρδη είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας και των δύο lockdowns. Για τις επιχειρήσεις, μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις με κέρδη από το 24% στο 22%, ενώ η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 80%.
* Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα: Η απαλλαγή και το 2022 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την επέκταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών δίνει διπλή ανάσα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για χιλιάδες άλλους φορολογουμένους. Η εξέλιξη αυτή ωφελεί όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που θα βλέπουν περισσότερα λεφτά στο χέρι κάθε μήνα, ενισχύει το εισόδημά τους, ενισχύει και τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους ακόμη και αν έχουν ζημίες και δεν πληρώνουν φόρους, γλιτώνουν κρατήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι κοστίζουν λιγότερο και αμείβονται περισσότερο. Καταρχάς μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι (για τα εισοδήματα του 2021), όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και όσοι λαμβάνουν μερίσματα θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος, ενώ θα έχουν και επιπλέον όφελος από τις μειωμένες -κατά 3%- ασφαλιστικές εισφορές. Πρακτικά, οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα θα διατηρήσουν και τον επόμενο χρόνο την αύξηση των καθαρών αποδοχών που είδαν από τις αρχές του 2021. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ, έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών. Στην εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, όφελος θα δουν και οι επαγγελματίες, καθώς πέρα από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, όσοι δηλώσουν πάνω από 12.000 ευρώ εισόδημα, θα απαλλαγούν κι από την εισφορά αλληλεγγύης. Το ίδιο θα ισχύσει και στην εκκαθάριση του 2022. Επί της ουσίας, περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα απαλλαγούν και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
Οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις χαιρετίστηκαν όπως ήταν επόμενο από όλους τους φορείς της αγοράς έστω και αν θεωρούν πως δεν είναι ακόμη αρκετά μιας και όλοι προσδοκούν τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Οι ελαφρύνσεις αποτελούν οδηγό για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Κων. Κόλλιας προσθέτοντας πως «πρόκειται για παρεμβάσεις, που έχουν άμεσο στόχο την ανακούφιση των επιχειρήσεων και κάτι παραπάνω από αναγκαία στον δρόμο για την ταχύτερη δυνατή ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας. Με μέτρα όπως αυτά, σε συνδυασμό με τη σωστή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να επανέλθει σε βιώσιμους και υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης».
ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Η κίνηση της Κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σχολιάζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες αλλά «από τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης για να ξεπεράσουν τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, απαιτούνται πολλά περισσότερα από αυτές τις ελαφρύνσεις. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας, καθώς λείπουν τα αναγκαία κεφάλαια από τους μικρομεσαίους για να κάνουν την επανεκκίνηση. Και κυρίως να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών που αποτελούν βραχνά για το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Η μόνη λύση που βλέπουμε είναι η διαγραφή μέρους των χρεών που προκάλεσε η πανδημία.
Η ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
«Οι ελαφρύνσεις θα επιφέρουν ουσιαστική και σημαντική βοήθεια τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους σχολίασε για τα μέτρα η επιμελητηριακή κοινότητα. Ως μέτρα αποτελούσαν πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και ευελπιστούμε ότι με την επιστροφή στην ανάπτυξη θα υπάρξει περαιτέρω μείωση ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό 15%. Σε κάθε περίπτωση όλα τα μέτρα έχουν θετικό πρόσημο και σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσουν να βάλουν σε μια νέα πορεία την ελληνική οικονομία μετά την εξαιρετικά αυτή δύσκολη δεκαετία. Στην περίπτωση μάλιστα που ικανοποιηθεί και το αίτημα για περικοπή μέρους του χρέους, τότε πραγματικά θα βαδίσουμε σε μια νέα εποχή».
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Κάθε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, ειδικά τώρα όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μείνουν ζωντανές και βιώσιμες, σχολίασε ο εμπορικός κόσμος. Τα μέτρα διατηρούν ζέουσες τις ελπίδες της επιχειρηματικότητας για μία γρήγορη μεταπασχαλινή επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς άλλους περιορισμούς. Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν, πλέον, σε μία μεταπασχαλινή οικονομική ανάσταση. Το άνοιγμα του εμπορίου, της εστίασης αλλά και του τουρισμού είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσει τις παραμέτρους εκείνες που θα συμβάλουν στο να επέλθει η προσδοκώμενη «άνοιξη» για την οικονομία και το επιχειρείν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass