Πασχαλιόγιορτα στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς

Δημοσίευση: 11 Απρ 2017 13:20

O Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου Αγιάς, διατηρώντας την παράδοση, διοργανώνει την εκδήλωση «Πασχαλιόγιορτα 2017», την τρίτη μέρα του Πάσχα 18 Απριλίου, στις 6 μ.μ., στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου.

Τα «Πασχαλιόγιορτα» περιλαμβάνουν παραδοσιακά τραγούδια του Μεγαλοβρύσου με αντίστοιχο χαρακτηριστικό χορό. Τα τραγούδια, που συνοδεύουν τον χορό, είναι δημοτικά, χορωδιακά, χωρίς μουσική, έχουν τις ρίζες τους βαθιά στο παρελθόν της ιστορίας του χωριού και η ύπαρξή τους συνδέεται με την ύπαρξη αυτού. Τα θέματά τους αντλούνται από την ξενιτιά, τις χαρές της ζωής, τον κόπο της εργατιάς, τη φιλοξενία. Είναι μελωδικά και λυρικά. Χορεύονται από γυναίκες και άντρες σε δύο σειρές. Οι γυναίκες χορεύουν στην πρώτη και οι άνδρες στη δεύτερη. Κάθε στίχος των τραγουδιών τραγουδιέται πρώτα από τις γυναίκες μία φορά και στη συνέχεια ο ίδιος στίχος επαναλαμβάνεται από τους άνδρες.

Tα «Πασχαλιόγιορτα» χορεύονταν παλιά από τους Μεγαλοβρυσιώτες όλες τις ημέρες του Πάσχα μετά την Αναστάσιμη απογευματινή λειτουργία στα προαύλια των εκκλησιών του χωριού. Περισσότερο, όμως, ξεχώριζε η τρίτη μέρα του Πάσχα, όπου μετά την τελευταία λειτουργία της Ανάστασης στον ναό του Αγίου Αθανασίου, ο χορός των «Πασχαλιόγιορτων» ήταν ο πιο μεγαλοπρεπής.

Συνέχεια αυτών των εκδηλώσεων του παρελθόντος και της παράδοσης αποτελούν και τα φετινά «Πασχαλιόγιορτα 2017» τα οποία έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα από το 1980 που καθιερώθηκε η γιορτή από τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο και αποτελούν ευκαιρία συνάντησης των παλαιότερων και των νεότερων γενεών.

Στους επισκέπτες θα δοθούν πασχαλινά εδέσματα, αυγό, κουλούρι, το παραδοσιακό μπάντζο και θα ακολουθήσει εορταστικό λαϊκό γλέντι με μουσική, χορό και άφθονο κρασί.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass