ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Σαββατόβραδο στα παράλια του νομού Λάρισας

*Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2017 15:29

Πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις θα απολαύσουν όσοι βρεθούν αυτές τις μέρες στα παράλια της Λάρισας καθώς υλοποιείται το φεστιβάλ «Με θέα το Αιγαίο», που διοργανώνεται για ενδέκατη συνεχή χρονιά από την

Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς και Τεμπών. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις "Βάκχες" του Ευριπίδη από το Θεσσαλικό Θέατρο, παιδικό πάρτι στα Πλατάνια Βελίκας, μουσική βραδιά με τη «Θεσσαλική Ορχήστρα» στην Αλεξανδρινή , μουσικοχορευτική παράσταση «Η αρπαγή της Βασιλοαρχόντισσας», κουκλοθέατρο, «Τα τρία δώρα» στο Καστρί Λουτρό συναυλία με τον Βαγγέλη Γερμανό στην Αιγάνη και έκθεση Φωτογραφίας, Ζωγραφικής και Γλυπτικής "Seabed" στο Στόμιο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

9 μ.μ. Ομόλιο, Θέατρο Τεμπών «Βάκχες» του Ευριπίδη

Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και το άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες– σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης- συγγραφέας. Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού: οκτώ αφηγητές, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή, παρακολουθούν τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μικτού συνόλου, την αντίσταση των μελών του, αλλά και τη λαχτάρα τους να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα αντιμέτωπα υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος, Σκηνικό-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου, Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου, Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη, Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή. Παίζουν οι Ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.

-8 μ.μ. Πλατάνια Βελίκας παιδικό πάρτι

-9 μ.μ. Αλεξανδρινή μουσική βραδιά με τη Θεσσαλική Ορχήστρα

- 9 μ.μ. Σκήτη «Η αρπαγή της Βασιλαρχόντισας» του Νίκου Σαμαρίνα

Με αφορμή ένα ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι, ο Νίκος Σαμαρίνας στήνει μια παράσταση χωρίς λόγια, μόνο με μουσική και χορό, για την πάλη των τάξεων.

Διηγείται μέσα σε εβδομήντα λεπτά, την ιστορία του… πολιτισμένου κόσμου από καταβολής του. Από τη μια ο πλούτος που έχει στο πλευρό του το κράτος και το παρακράτος, κάπου στη μέση ο γραφειοκράτης- στυλοβάτης τελικά κάθε μηχανισμού- και στην άκρη ο αδικημένος που κάποτε σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί το δίκιο του και την αξιοπρέπειά του. Και πάλι απ’ την αρχή… με την Τέχνη μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό να διεκδικεί το ρόλο της. Η μακρά και πικρή ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη που επαναλαμβάνεται με την ίδια αγριότητα. Μια παράσταση «χειροποίητη», αυθεντική, που κοιτάει την αλήθεια κατάματα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

-9 μ.μ. Καστρί Λουτρό κουκλοθέατρο «Τα τρία δώρα» με τη Φωτεινή Καλούδη

Το κουκλοθεατρικό έργο της Ζωής Βαλάση “Τα τρία δώρα” είναι ένα έργο με ξεκαρδιστικούς διαλόγους και απολαυστικούς ήρωες – κούκλες.

Ένα παλιό ελληνικό λαϊκό παραμύθι που αγγίζει τα όρια της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ένα καλοκάγαθο ζευγάρι ηλικιωμένων βρίσκει τυχαία ένα μαγικό φασόλι.

Το φασόλι φυτεύεται και γίνεται μια πελώρια φασολιά.

Η φασολιά τους οδηγεί στην Καλή Μοίρα που τους χαρίζει τρία δώρα - εφόδια για να γλιτώσουν από τη φτώχεια.

Ο άπληστος Βασιλιάς όμως, μαζί με τον δουλικό του στρατηγό, τους βάζουν συνέχεια εμπόδια και τρικλοποδιές ώστε τίποτα να μην αλλάξει.

Οι φτωχοί να παραμείνουν φτωχοί και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Πώς θα εξελιχθεί το παραμύθι;

Θα συνεχίσουν οι ήρωες της ιστορίας μας να ζητούν τη βοήθεια της Καλής Μοίρας, ή ... απλά θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους;

Πέντε μαριονέτες, μια παραμυθού, το φασόλι, το καλαθάκι, το καρύδι και το ντέφι της επανάστασης θα μας δώσουν την απάντηση στην κουκλοσκηνή..

-Έκθεση Φωτογραφίας, Ζωγραφικής και Γλυπτικής "Seabed" στο Στόμιο.

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Στομίου, δίπλα από το Δημοτικό Κάμπινγκ Στομίου. Θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 30 Ιουλίου απογευματινές και βραδινές ώρες με είσοδο ελεύθερη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Μπορισλάβα Γεωργιτσέλη , Άρτεμις Διαμαντή,  Αριστοτέλης Ζυγούρης, Ελένη Λαγαρία, Ζωή Λαδίκα. Η επιμέλεια ανήκει στην ιστορικό ευρωπαϊκού πολιτισμού Μάρθα Αρταπυρίδου. Στην έκθεση πέρα από την επιμέλεια θα συμμετέχει με μια εγκατάσταση. Μια σειρά πέτρες θαλάσσης σε σχήμα καρδιάς θα συμπληρώσει το ενδιαφέρον εικαστικό μοτίβο, στο οποίο θα αποπειραθεί να δοθεί η γενικότερη αίσθηση της απέραντης, βαθιάς θάλασσας και του καλοκαιρινού τοπίου.

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Η έκθεση με τίτλο «seabed» περιλαμβάνει έργα που απεικονίζουν με υποβρύχια φωτογράφιση την εικόνα του βυθού. Επίσης μια σειρά έργων με ζωγραφική που αποδίδουν με μια σύγχρονη οπτική την έννοια του βυθού. Φωτιστικά γλυπτά που ο φωτισμός τους θυμίζει το φως από τα άστρα ή τον αντικατοπτρισμό των μικροσκοπικών φώτων μια καλοκαιρινή νύχτα στη παραλία. Ενώ πέτρες θαλάσσης με σχήμα καρδιάς θα συμπληρώνουν την εντύπωση μιας παραθαλάσσιας αίσθησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass