Λαρισαίες εικαστικοί εντυπωσίασαν στην Αθήνα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝ PERFORMANCE #INTERFACE - Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΡΙΑ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2020 16:08

Με εξαιρετική επιτυχία τόσο από πλευράς επισκεψιμότητας όσο και κριτικής, αποδοχής και προβολής παρουσιάστηκε η performance #INTERFACE από τις Λαρισαίες εικαστικούς Μαρία Ζησοπούλου και Δήμητρα Οικονόμου, υπό την επιμέλεια της Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου, στην έκθεση σύγχρονης τέχνης “PERFORMANCE ROOMS2020” της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον στο ξενοδοχείο “St George Lycabettus” στην Αθήνα από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Στην έκθεση, 17 επιμελητές παρουσίασαν 28 performers από τις εικαστικές τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τα multimedia, στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Σε κάθε δωμάτιο πραγματοποιούνταν και μια ζωντανή performance κατά την τετραήμερη διάρκεια της έκθεσης. Όπως δηλώνει στην «Ε» η εικαστική επιμελήτρια/μουσειολόγος Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου «η Μαρία Ζησοπούλου και η Δήμητρα Οικονόμου, οριοθετημένες από έναν κύβο, χωροθετούσαν υπαινικτικά το περιβάλλον όπου συντελούνταν η δράση τους, εικαστική και παράλληλα σωματική, δημιουργώντας η μία μέσω της άλλης και συγχρόνως μαζί, εντός του αυτοσχέδιου πλαισίου τους. Έχοντας ως μέσο την επαφή, μετέβησαν σε μία πιο σωματική εμπειρία, μία ρέουσα εικαστική διεπαφή με την οποία επιβεβαίωσαν ότι η performance είναι «κάτι υπάρχον», απλώς συμβαίνει, επαναφέροντας τον αρχέτυπο δεσμό μεταξύ τέχνης και σώματος». Η κ. Μαργαριτοπούλου μιλώντας για την αλληλεπίδραση της έκθεσης με τον θεατή τόνισε ότι «H εξατομικευμένη εικαστική θέαση και έκφραση των performers αλληλεπίδρασε και αυτοθεσμίθηκε, δημιουργώντας ένα νέο εικαστικό σύστημα που έχει ως κεντρικό άξονα την αλληλενέργεια με τον θεατή. Υπογράμμισαν την ανωτερότητα του καθαρού συναισθήματος και του αυτοματισμού στη σύνθεση, στην κίνηση και στη δράση. Η ροή της πράξης και η παροδικότητα τους προσέφερε πολυειδείς εναλλακτικές, η performance τους ήταν ένας τρόπος σύνδεσης με την παρούσα κοινωνική πραγματικότητα, μετουσιώθηκε σε έναν πολυμεσικό διάλογο με σκοπό τη διερεύνηση της ταυτότητάς τους, ατομικής και συλλογικής». Η επιμελήτρια της έκθεσης σημείωσε ακόμη ότι «Ήταν μία δράση, μία κατάσταση, κάτι που συνέβαινε μεταξύ τους, μία αλληλεπίδραση, χωρίς αποτέλεσμα, μία επανάληψη, μία σύνδεση αλλά ταυτόχρονα και μία απόρριψη της μιας απέναντι στην άλλη. Οπτικοποίησαν το τι βιώνουν, ανταποκρινόμενες στους προβληματισμούς του σήμερα, προσωπικούς και κοινωνικούς, τους οποίους μετέφρασαν μέσω της δράσης τους, οπτικοποίησαν τις ιδέες τους ως σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί με τρόπους πολυεπίπεδους και διαμέσου πολλαπλών αφηγήσεων, προκαλώντας τα παραδοσιακά όρια του μέσου και του είδους. Η επιμελημένη από τις ίδιες τις δημιουργούς και από τον Σωτήρη Παππά video προβολή, καθώς και η πρωτότυπη μουσική παραγωγή των Droids on Acid, συνέθεσαν μία εφαπτόμενη εικαστική προσέγγιση όπου ο θεατής/χρήστης του έργου καλούνταν να ψηφιοποιήσει την προσωπική του εμπειρία μοιραζόμενοι το δικό τους, κοινό σύνορο επικοινωνίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass