«Μουσικό διαμάντι το outHEAR New Music Week»

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΙΘΥΝΩΝ ΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΝΟΥΤΣΟΣ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2022 21:04

«Το outHEAR New Music Week είναι ένα μουσικό διαμάντι. Είναι από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη μας. Το Δημοτικό μας Ωδείο έρχεται σε συνεργασία με σπουδαία ιδρύματα, όπως το Μουσικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, αλλά πλέον αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του διάσημου μουσικού συνόλου Klangforum Wien της Βιέννης» τονίζει σήμερα στην «Ε» ο ιδρυτής και ιθύνων νους του Φεστιβάλ κ. Χρήστος Λενούτσος. Ο κ. Λενούτσος στη συνέντευξή του μιλάει για το επερχόμενο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, τονίζει ότι είναι ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό γεγονός, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό, που κάνει το ωδείο κοιτίδα της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ενώ αναφέρεται ακόμη στο πώς ξεκίνησε το Φεστιβάλ, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, το διάσημο μουσικό σύνολο Klangforum Wien που θα έρθει στη Λάρισα, αλλά και για το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» που ρίχνει σε λίγες μέρες αυλαία. Ο Χρήστος Λενούτσος στέλνοντας ένα μήνυμα στους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες θα σημειώσει «να έρθουν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις μουσικές δημιουργίες του σήμερα με ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου και τους διακεκριμένους συνθέτες μας».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

* Το «Μουσικότροπο» τελειώνει, ενώ ξεκινά το «outHEAR New Music Week». Πώς συμπίπτει αυτό;
-Κύριε Αραμπατζή αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ναι είναι αλήθεια ότι τα δύο φεστιβάλ διοργανώθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση και αυτό συνέβη λόγω covid. Το φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης ήταν προγραμματισμένο για τον Δεκέμβρη του 2020, αλλά οι συνεχείς αναβολές με την καραντίνα και όλες τις απαγορεύσεις, μας οδήγησαν σε αυτήν τη χρονική περίοδο.
* Ποια είναι αρχικά η εικόνα που έχετε από τον τρόπο που κύλησε το Μουσικότροπο τη φετινή χρονιά; Κάλυψε τις προσδοκίες σας;
-Το «Μουσικότροπο» είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο, πραγματοποιεί ό,τι υπόσχεται και έχει καταστεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας. Είναι ένας χώρος συνάντησης για όλους τους ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον για τις τέχνες και είναι πλέον σαφές ότι αυτό που θα συναντήσουν θα είναι άκρως ποιοτικό. Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και αυτό αποτυπώνεται στην πληρότητα των συναυλιών, αλλά και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Κάθε χρόνο είχε άνοδο στην επισκεψιμότητά του, αλλά φέτος νομίζω ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες.
* Τα δύο αυτά φεστιβάλ στα οποία είστε ο ιθύνων νους και ιδρυτής σχετίζονται;
-Είναι δύο εντελώς ανεξάρτητες διοργανώσεις. Οι δράσεις του «Μουσικότροπο» είναι πολυδιάστατες και μέσα από τις συναυλίες του και τα εργαστήρια, προσεγγίζει διαφορετικές πτυχές της μουσικής. Αντίθετα το Φεστιβάλ «outHEAR New Music Week» είναι πολύ εξειδικευμένο και αφορά τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Πρόκειται για ένα ανοιχτό κάλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο και απευθύνεται κυρίως σε νέους συνθέτες που βρίσκονται ως επί το πλείστον στο επίπεδο των μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ
* Μιλήστε μας για το επερχόμενο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης. Πάντα μιλάτε για αυτό με τα θερμότερα λόγια. Τι είναι αυτό που θεωρείται τόσο σημαντικό σε μία τέτοια διοργάνωση;
-Το outHEAR New Music Week είναι ένα μουσικό διαμάντι. Είναι από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη μας. Το Δημοτικό μας Ωδείο έρχεται σε συνεργασία με σπουδαία ιδρύματα, όπως το Μουσικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, αλλά πλέον αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του διάσημου μουσικού συνόλου Klangforum Wien της Βιέννης. Με τέτοιες συνεργασίες όπως είναι φυσικό έχουμε προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης και νέοι καλλιτέχνες από όλα τα μέρη της γης επισκέφτηκαν ήδη από την Παρασκευή 1 Απριλίου την πόλη μας και θα είναι εδώ μέχρι και τις 10 Απριλίου.
* Υπάρχει αναγνώριση μίας τέτοιας συνεργασίας;
-Μα και βέβαια. Θα σας πω ότι τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής πρεσβείας.
Επίσης κερδίσαμε την υποστήριξη της Siemens Musikstiftung που εδρεύει στην Ελβετία. Αυτό είναι μία ξεχωριστή διάκριση για το φεστιβάλ μας, καθώς επιλεχθήκαμε μέσα από δεκάδες παρόμοια φεστιβάλ του κόσμου. Ασφαλώς δεν θα μπορούσα να παραβλέψω ότι η πρέσβης της Αυστριακής πρεσβείας Αθηνών, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να παρευρεθεί σε κάποια από τις συναυλίες λήξης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η διάθεση της πρέσβειρας, από μόνη της, δηλώνει πως πρόκειται για κάτι σημαντικό.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΩΛ
* Πώς ξεκίνησε μία τέτοια διοργάνωση. Πώς πήρατε αυτήν την πρωτοβουλία;
-Το Δημοτικό μας Ωδείο έπαιζε πάντα πρωτεύοντα ρόλο στη μουσική εξέλιξη του τόπου και θεωρώ χρέος μας να προκαλούμε πάντα τις απαραίτητες συνθήκες που εξελίσσουν τον πολιτισμό. Η σύγχρονη μουσική είναι ένας βασικός τομέας, καθώς αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής μουσικής. Διοργανώσεις σαν το outHEAR New Music Week γίνονται μόνο σε μεγάλα πολιτιστικά κέντρα του κόσμου. Με την πεποίθηση ότι η Λάρισα μπορεί να τις υποστηρίξει, ήρθα σε επαφή με άτομα που εμπιστεύομαι και με τα οποία μας συνδέει φιλία από τα φοιτητικά μας χρόνια στην Αυστρία και με την υποστήριξη του αντιδημάρχου Πάνου Σάπκα, ξεκινήσαμε να στήνουμε αυτό το εγχείρημα. Πρόκειται για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και συνθέτες Δημήτρη Παπαγεωργίου (ΑΠΘ) και Ορέστη Τουφεκτσή (Γκρατς). Εδώ θα πρέπει να πω ότι εκτός από το καλλιτεχνικό μέγεθος των δύο αυτών συνθετών, τους διακρίνει μία εξέχουσα οργανωτική ικανότητα, καθώς για την πολύπλευρη υπόσταση του φεστιβάλ, κάτι τέτοιο θεωρείται προαπαιτούμενο.
* Και πώς προκύπτει το διάσημο μουσικό σύνολο Klangforum Wien να επισκέπτεται τη Λάρισα;
-Αυτό το οφείλουμε στον διακεκριμένο βιολίστα Δημήτρη Πολυζωίδη ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος αυτού του συνόλου, ενώ όλους μας, μας συνδέει στενή φιλία μαζί του. Χωρίς τη δική του συμβολή θα ήταν αδύνατη μία τέτοια προσέγγιση. Ακόμη και οι ημερομηνίες που θα μπορούσε το σύνολο να βρίσκεται στη Λάρισα ήταν ένας γολγοθάς. Η παρουσία του Klangforum από μόνη της, δίνει μεγάλο κύρος σε όλη αυτήν την πρωτοβουλία και είναι μεγάλης αξίας, το γεγονός ότι στο γενικό καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Klangforum, εντάσσεται η Λάρισα. Επίσης θα πρέπει να αναφερθώ και στον φιλοξενούμενο καθηγητή μας τον Franc Bedrossian που είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους συνθετών της γενιάς του, ενώ είναι μεγάλη μας τιμή να τον έχουμε κοντά μας.
* Πώς γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων;
-Αρχικά να τονίσω ότι όλες οι δράσεις του φεστιβάλ είναι ανοιχτές για το κοινό. Μπορεί όποιος έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει τις ανοιχτές πρόβες, τα μαθήματα, αλλά και τα σεμινάρια που αφορούν τις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης. Όλα δωρεάν.
Για τους συνθέτες όμως που συμμετέχουν ενεργά, γίνεται μία διεθνής πρόσκληση - διαγωνισμός και η επιτροπή του φεστιβάλ, επιλέγει αυτούς με τα καλύτερα έργα. Περισσότεροι λοιπόν από 100 νέοι συνθέτες μας έχουν στείλει τα έργα τους. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και η επιλογή πολύ δύσκολη. Ωστόσο οι συνθέτες που βρίσκονται κοντά μας, έρχονται από Καναδά, Αμερική, Ιρλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊλάνδη κ.λπ. Δηλαδή από όλο τον πλανήτη.
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ
* Τι όφελος έχει πολιτιστικά η πόλη από μία τέτοια διοργάνωση;
-Ήδη από τις προηγούμενες χρονιές, η πόλη μας έγινε γνωστή σε πολλές γωνιές του κόσμου. Είναι ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό γεγονός, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό, με το Ωδείο μας να γίνεται κοιτίδα της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας. Οι νέοι της πόλης μας -και όχι μόνο- έχουν τη δυνατότητα αρχικά να γνωρίσουν αυτόν τον τομέα της μουσικής, αλλά και να έρθουν σε επαφή με όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ. Όλοι αυτοί που μας επισκέπτονται είναι εξαιρετικές μουσικές προσωπικότητες και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς ερχόμενος σε επαφή μαζί τους είναι πάρα πολλά. Δημιουργούνται γέφυρες και προοπτικές μεταξύ της πόλης μας με δύο μεγάλα πανεπιστήμια. Ασφαλώς αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν τα μάτια μας.
ΚΑΛΕΣΜΑ
* Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στον κόσμο της Λάρισας;
-Θα προσκαλέσω μέσα από αυτήν τη συζήτησή μας, όλες τις φίλες και φίλους μας να είναι κοντά μας αυτές τις μέρες, να έρθουν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις μουσικές δημιουργίες του σήμερα με ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου και τους διακεκριμένους συνθέτες μας. Η μουσική αυτή είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε, καθώς αποκαλύπτει άλλες πτυχές του ήχου. Σπάει τις φόρμες και τις κλασικές παραδόσεις, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα. Όμως θα ήθελα να τονίσω ότι εμείς δεν παρακολουθούμε μία τέτοια συναυλία για να κρίνουμε τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύεται. Απλά παρακολουθούμε την εξέλιξη της εποχής μας μέσα από τους ήχους και τις μουσικές ιδέες που παράγονται.
www.outhearnewmusicweek.com
Η είσοδος στις συναυλίες 9 και 10 Απριλίου στις 20:30 στην Αίθουσα Συναυλιών του ΔΩΛ είναι ελεύθερη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass