Επίσημη πρώτη στη Λάρισα για τα «Τάνγκος του Μαγικού Ρεαλισμού»

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2022 11:33
Η παρτιτούρα  του έργου του  θα κοσμεί  τη Βιβλιοθήκη  του ΔΩΛ Η παρτιτούρα του έργου του θα κοσμεί τη Βιβλιοθήκη του ΔΩΛ

Της Νατάσας Πολυγένη

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Τανγκό των Χριστουγέννων» μέχρι ο Γιάννος Αιόλου να είναι έτοιμος να προσφέρει το έργο του «Τα Τάνγκος του Μαγικού Ρεαλισμού». Ένα έργο που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό το ερχόμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στη Λάρισα, την πόλη όπου γεννήθηκε, την πόλη που αγαπά να επιστρέφει, την πόλη που για τον ίδιο είναι τόπος αναφοράς στη διαδρομή του. Ο διακεκριμένος συνθέτης Γιάννος Αιόλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεγάλη συναυλία του Σαββάτου, βρέθηκε χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου δώρισε στη Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Ωδείου, αλλά και στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Πάνο Σάπκα, αντίγραφο της παρτιτούρας του νέου έργου του. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας καλωσόρισε τον συνθέτη στην πόλη, έναν άνθρωπο που η μουσική του μιλά κατευθείαν στην ψυχή.
«Τι να πει κανείς για τον Γιάννο Αιόλου. Για τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό της Λάρισας το νέο του έργο «Τάνγκος του Μαγικού Ρεαλισμού», το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό μας Ωδείο, όπως παλιότερα «Το Δάσος των Όρκων», ενώ να θυμίσουμε ότι με δικό του έργο, το «Αιώνιο Σώμα» ξεκίνησε ο θεσμός «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή».
Η μουσική του μιλά κατευθείαν στην ψυχή και δημιουργεί στους ακροατές πρωτόγνωρα συναισθήματα. Είναι σεμνός, όπως κάθε μεγάλος καλλιτέχνης, μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει, μιλάει με το έργο του, μας συγκλονίζει με τη μουσική του, είτε αυτή είναι γραμμένη για τον κινηματογράφο, είτε για το θέατρο, είτε για ορχήστρα ή ένα τραγούδι. Το πιο πρόσφατο έργο του είναι το οπτικοακουστικό θέαμα που προβλήθηκε στο Περίπτερο των Εθνών στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο στην ιστορία της μεγάλης προσφυγιάς με τίτλο «Αιών... Εν Ιωνία Θράκη και Πόντο», τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Είμαστε τυχεροί που είναι Λαρισαίος και δεν ξεχνά την πόλη του. Επιστρέφει σε αυτήν, όποτε του το ζητήσει ή όποτε έχει κάτι σπουδαίο να μας παρουσιάσει. Συνεργάζεται με τα καλύτερα μουσικά σύνολα, όπως τώρα με τη Sofia Soloists Chamber Orchestra και ο ήχος του είναι πάντα παραπάνω από άρτιος.
Δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό, καθώς είναι και ηχολήπτης, μουσικός παραγωγός, σκηνοθέτης πολυθεαμάτων. Αλλά πάνω από όλα καλλιτέχνης. Ένας συνθέτης που μας συγκινεί, μας συναρπάζει, μας ταξιδεύει. Ανυπομονώ να ακούσω τα «Τάγκος του Μαγικού Ρεαλισμού». Μαγικός ρεαλισμός είναι όταν η πραγματικότητα συναντά τη φαντασία. Με αυτήν την έννοια, νομίζω πως σε όλα του τα έργα είναι ένας συνθέτης του μαγικού ρεαλισμού» ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Χρήστος Λενούτσος μίλησε με θερμά λόγια για τον συνθέτη, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, με το καλλιτεχνικό του έργο έχει κάνει γνωστή τη Λάρισα στα πέρατα του κόσμου. «Είναι τιμή για το Δημοτικό Ωδείο η συνεργασία με τον Γιάννο Αιόλου», δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τέτοιες διοργανώσεις το ΔΩΛ μπορεί να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα στο φιλόμουσο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει την εκδήλωση του Σαββάτου.
Συγκινημένος ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου δεν έκρυψε τη χαρά του που θα παρουσιάσει το νέο του έργο στην πόλη που γεννήθηκε. Αναφορικά με το έργο που θα παρουσιάσει σημείωσε τα εξής: «Πριν από 10 χρόνια είχα να κάνω το Τανγκό των Χριστουγέννων. Εκεί αντιμετώπισα για πρώτη φορά το θέμα «πώς δικαιοδοτείται ή αδειοδοτείται ένας μεσόγειος συνθέτης να ακουμπήσει λατινοαμερικάνικες μουσικές». Συνειδητοποίησα τελικά ότι τα τάνγκος μπορεί να έχουν ταυτοποιηθεί ως αργεντίνικα, είναι στην ουσία, όμως, ένα μείγμα από πολλά πράγματα και κυρίως από ευρωπαϊκή μουσική. Όπως επίσης και ο μαγικός ρεαλισμός. Ένα κίνημα που πάντοτε με γοήτευε και έχει μια τεράστια επίδραση πάνω μου, που, επίσης, ξεκίνησε στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη παράλληλα. Είναι το κίνημα που είναι η σύμπραξη του πραγματικού με το μαγικό. Ο μαγικός ρεαλισμός δέχεται τα φανταστικά στοιχεία σαν να είναι πραγματικά. Κάπως έτσι λειτουργεί αυτό στο δικό μου μουσικό έργο. Είναι ίσως το μόνο μου έργο που χρησιμοποιώ την πολυτονικότητα. Το μαγικό έρχεται και παντρεύεται με το πραγματικό και όλο αυτό παράγει έναν νέο ήχο». Ο Γιάννος Αιόλου αναφέρθηκε και στην εκδήλωση που θα γίνει στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τη συμμετοχή ορχήστρας εγχόρδων από τη Σόφια «Sofia Soloists Chamber Orchestra», του Δημήτρη Αραμπατζή στο ακορντεόν και της πιανίστριας Margarita Ilieva, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με τους χορευτές τάνγκο Gabriel Marino και Βάσια Θανοπούλου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με σειρά προσέλευσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass