Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι το τέλος…

ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2018 22:00

Στέλνοντας σε κάθε γυναίκα το μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή για μια νέα πραγματικότητα, οι μαίες του τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού του Κέντρου Υγείας Λάρισας Μαρία Κατσούρα, Ντίνα Νάτσιου, Ζωή Γκριζιώτη, οργάνωσαν χθες το πρωί στην Κεντρική πλατεία ενημερωτική καμπάνια για τον καρκίνο του μαστού.

Μοιράζοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό αλλά και τα γνωστά σε όλους ροζ κορδελάκια μίλησαν στις Λαρισαίες για την προστασία του σώματός τους στρέφοντας το ενδιαφέρον στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και στην αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Συγκεκριμένα οι τρεις μαίες ανέδειξαν την αξία της πρόληψης υποστηρίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης ενός τρόπου ζωής που μειώνει τον κίνδυνο και περιλαμβάνει τη σωματική άσκηση, τη σωστή διατροφή, τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και την αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στη συμβολή της αυτοεξέτασης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση μίλησαν για την κλινική εξέταση, που είναι μια απλή και γρήγορη εξέταση και αποτελεί σπουδαίο διαγνωστικό εργαλείο αλλά και για τη μαστογραφία, εξέταση που μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση μειώνοντας τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού. Στις εξετάσεις περιλαμβάνονται, όταν κριθεί απαραίτητο το υπερηχογράφημα αλλά και η μαγνητική τομογραφία.

Μαζί με τις τρεις μαίες στην ενημερωτική καμπάνια συμμετείχε και ο επιστημονικός υπεύθυνος και χειρουργός κ. Ευάγγελος Γραντζής ενώ το περίπτερο του Κέντρου Υγείας επισκέφθηκε νωρίς το πρωί και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου.

Μιλώντας στην «Ε» η υπεύθυνη του τμήματος κα Μαρία Κατσούρα υπενθύμισε ότι στο τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού του Κ.Υ. Λάρισας γίνονται 150 τεστ παπ μηνιαίως σε ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες ενώ 40 γυναίκες μηνιαίως σε περίοδο κύησης παρακολουθούν μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Παράλληλα εκπονούνται ενημερωτικά προγράμματα για τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, τις μεθόδους αντισύλληψης, την περιποίησης νεογνών στις νέες μητέρες κ.λπ.

Το τμήμα θα μπορούσε να προσφέρει και την υπηρεσία της τοποθέτησης ενδομητρικού σπιρώματος εάν υπήρχε γυναικολόγος και κολπικός υπέρηχος, συμπλήρωσε η κα Κατσούρα αποκαλύπτοντας ότι το τμήμα θα συμμετέχει και στην υλοποίηση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία του νομού.

Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass