Προειδοποιητική διαμαρτυρία για την υγεία

ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ * ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2019 22:12

Χαρακτήρα προειδοποίησης για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου τομέα της υγείας με στελέχωση και χρηματοδότηση των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας είχε η χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των κοινωνικών φορέων της πόλης στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια.

Εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων υλοποιώντας σχετική απόφαση της σύσκεψης, που προκάλεσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, συγκεντρώθηκαν έξω από την 5η ΥΠΕ διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας συναντήθηκαν με τον διοικητή Νέστορα Αντωνίου και τους υποδιοικητές Βιβή Ζαζά και Δημ. Δημητριάδη, στους οποίους παρουσίασαν αναλυτικά τα υπάρχοντα προβλήματα αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο και επέδωσαν το ψήφισμα της κινητοποίησης απαιτώντας άμεσα λύσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης στην παρέμβασή του ζήτησε για το Γενικό Νοσοκομείο κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, επαναφορά του Οργανισμού στα επίπεδα προ του 2010, λύσεις στα προβλήματα της Γαστρεντερολογικής, Παιδοχειρουργικής, ΜΑΦΚ και Ακτινολογικού καθώς και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης και όλων των Κέντρων Υγείας.

Ο συνάδελφός του πρόεδρος της ΕΙΝΚΥ Τρικάλων Βάιος Τάσος χαρακτήρισε ελάχιστες τις 14 θέσεις που κατανεμήθηκαν για το νοσοκομείο του και ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα με την καθαριότητα αλλά και τη σίτιση των εφημερευόντων γιατρών, ενώ η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής κα Μαρία Ιωάννου διαπίστωσε υποβάθμιση του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης. Αντίστοιχα, ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής ΓΝΛ Αθ. Αθανασιάδης μίλησε για αποσάθρωση της νοσοκομειακής ιατρικής, διαπίστωσε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αιμορραγεί και ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών διαχωρισμού των δύο νοσοκομείων προκειμένου οι νέες διοικήσεις να παρουσιάσουν τους στόχους για την ανάπτυξη των ιδρυμάτων.

Τα σοβαρά προβλήματα του τμήματος Αιμοδοσίας του ΓΝΛ παρουσίασε η διευθύντρια κα Μαίρη Χατζητάκη αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό, καθώς το τμήμα καλείται να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου αλλά και αυτές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των ιδιωτικών κλινικών καθώς και αντικατάστασης, του μικρού αυτοκινήτου για τις εξορμήσεις αιμοληψιών.

Στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων τάχθηκαν κατά σειρά ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάρις Λιόλιος, η διοικητική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Ειρήνη Τζιαστούδη, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παζιάνας και εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕ

Την επιχειρηματολογία της ΕΙΝΚΥΛ αλλά και των κοινωνικών φορέων για την εικόνα παροχής των ιατρικών υπηρεσιών προσπάθησαν να αντικρούσουν τόσο ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου όσο και η υποδιοικήτρια Βιβή Ζαζά παραθέτοντας σειρά στοιχείων για τις χρηματοδοτήσεις, τις προσλήψεις προσωπικού και τις κατανομές ιατρικού προσωπικού στις επικείμενες προσλήψεις.

Ειδικά για τις κατανομές, που προκλήθηκε θόρυβος ιδιαίτερα στη Λάρισα, υποστήριξαν ότι έγιναν με βασικό κριτήριο την επίτευξη του στόχου προσέγγισης κάλυψης των νοσοκομείων με το 80% των οργανικών θέσεων γιατρών σημειώνοντας πως εντός 2018 προσλήφθηκαν συνολικά στην 5η ΥΠΕ 384 άτομα, εκ των οποίων 63 μόνιμοι γιατροί, 68 επικουρικοί, 180 μόνιμο και 73 επικουρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση υποστήριξαν ότι οι προϋπολογισμοί των δύο νοσοκομείων της Λάρισας αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού προϋπολογισμού των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ, εκτιμώντας ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να ικανοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για αύξηση του ορίου πληρωμών.

Παράλληλα αναφέρθηκαν στις προσπάθειες για τη στήριξη των Κέντρων Υγείας, τα οποία όπως είπαν ήταν εγκαταλειμμένατα τελευταία 30 χρόνια αλλά και γενικότερα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αναφερθούν στο πρόγραμμα έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, από το 2016 και μετά δόθηκαν 78 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας και 8 εκατ. ευρώ από τα αποθέματα του Υπουργείου Υγείας, ενώ για τη διετία 2017-2018 για τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ δόθηκαν πάνω από 21 εκατ. ευρώ και πάνω από 2 εκατ. ευρώ για εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων για ανακαινίσεις.

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass