Λύσεις στον ιδιωτικό τομέα αναζητά η 5η ΥΠΕ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ -ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ, ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ -ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΕ 160 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ -ΕΝΑΣ 11ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΣ 40 ΗΜΕΡΩΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΝΛ -ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 44ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΜΑ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2020 21:00
Δράση αλληλεγγύης στους μαχόμενους υγειονομικούς του ΓΝΛ  στο πλαίσιο της καμπάνιας Covid-19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη Δράση αλληλεγγύης στους μαχόμενους υγειονομικούς του ΓΝΛ στο πλαίσιο της καμπάνιας Covid-19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη

Του Δημ. Κατσανάκη

Λύσεις στον ιδιωτικό τομέα για τη στήριξη του συστήματος Υγείας προκειμένου να αντέξει

την ασφυκτική πίεση που δέχεται το τελευταίο δεκαήμερο, αναζητά η 5η ΥΠΕ, απορρίπτοντας ωστόσο την προοπτική της επίταξης ιδιωτικής δομής, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Οι προσπάθειες του διοικητή Φώτη Σερέτη να εξασφαλίσει επιπλέον κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα για ασθενείς με covid σε Λάρισα και Μαγνησία, τις δύο πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της Υγειονομικής Περιφέρειας, συμπίπτει χρονικά με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για συνέχιση της ασφυκτικής πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία παρά την αχτίδα αισιοδοξίας που διαγράφεται από την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.
Την ίδια ώρα στη Λάρισα επανέρχεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, ο εφιάλτης του υψηλού αριθμού των νέων κρουσμάτων, που έφτασε χθες σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ στα 160, με την εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου να χαρακτηρίζεται από την εισαγωγή ενός 11χρονου παιδιού από την Ελασσόνα και ενός βρέφους 40 ημερών από τη Λάρισα αφού προηγουμένως επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν από τον ιό. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας στο ίδιο νοσοκομείο ήταν και ο θάνατος ενός 44χρονου Ρομά βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη συνοικία της Νέας Σμύρνης που ταλαιπωρήθηκε από τη διασπορά του ιού στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον προηγούμενο Μάρτιο.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στη Λάρισα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε αύξηση για δεύτερη συνεχή ημέρα και ανήλθε στα 160 κρούσματα, που αντιπροσωπεύει το 56,3% των 284 συνολικά κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 160 κρούσματα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε στην τρίτη θέση στον πίνακα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 633 κρούσματα και την Περιφέρεια Αττικής με τα 383 κρούσματα. Στην υπόλοιπη Θεσσαλία 69 κρούσματα (24,3%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, 39 κρούσματα (13,73%) στην Π.Ε. Καρδίτσας και 16 κρούσματα (5,6%) στην Π.Ε. Τρικάλων. Όσον αφορά την κατάσταση στα δύο νοσοκομεία παραμένει αμετάβλητη με τις Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας να είναι γεμάτες και τα κρεβάτια στις ειδικές πτέρυγες για covid περιστατικά με ήπια συμπτωματολογία να αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των εισαγωγών στις εφημερίες.
«Το Γενικό Νοσοκομείο βρίσκεται στα όρια λειτουργίας του...» τόνιζαν χθες στελέχη του ιδρύματος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένουν μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, κάτι που υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega ζητώντας παράλληλα και την επίταξη ξενοδοχείων στην πόλη για την απομόνωση των κρουσμάτων. Νωρίς το πρωί, το Γενικό Νοσοκομείο επισκέφθηκε εκ νέου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και παρέδωσε στη Διοίκηση τρεις νέους αναπνευστήρες από δωρεές Θεσσαλών επιχειρηματιών για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας και του Βόλου, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για μείωση των κρουσμάτων, προβληματίζει τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, ο οποίος αναζητά τις τελευταίες ημέρες λύσεις στον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία περιστατικών covid στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σερέτης βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με Κέντρο Αποκατάστασης για να συνδράμει, εφόσον χρειαστεί, με νοσηλεία ασθενών, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις για την αξιοποίηση ιδιωτικής κλινικής και στη Λάρισα, όπου τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακά επίπεδα λειτουργίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις αφορούν στην οικειοθελή προσφορά υποδομών από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και Κέντρων Αποκατάστασης, καθώς απορρίπτεται η προοπτική της επίταξης αφού, όπως σημειώνεται, προκαλεί εντάσεις που δεν χρειάζονται «την ώρα της μάχης».

ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΑ
Στο μεταξύ σταθερή παραμένει η κατάσταση στο παράρτημα Αμπελώνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες 35 κρούσματα, εκ των οποίων 22 τρόφιμοι, 11 εργαζόμενοι και 2 εργαζόμενοι του Συνεργείου Καθαριότητας.
«Η κλινική εικόνα όλων είναι πολύ καλή και οι περισσότεροι από αυτούς είναι απύρετοι. Όλα τα περιστατικά παρακολουθούνται καθημερινά και αδιαλείπτως από ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν και την ψυχή τους ακόμη» τόνισε χθες μιλώντας στην «Ε» η πρόεδρος του Κέντρου, Δήμητρα Παπά, η οποία ερωτηθείσα για το χειρότερο σενάριο που περιμένει δήλωσε: «Το χειρότερο σενάριο δεν το περιμένω, το απεύχομαι.... Ωστόσο είμαστε έτοιμοι από τις 27 Φεβρουαρίου, με μία πτέρυγα απομόνωσης 20 και πλέον κλινών και πολλαπλές και τακτικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού μας από ειδικούς, όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και συνεργάτη ιατρό πνευμονολόγο σταθερά δίπλα μας, προκειμένου να περιθάλψουμε τα παιδιά μας, όποια κι αν είναι η αναπηρία τους, όσο βαριά κι αν είναι, στον δικό τους γνώριμο χώρο από δικούς τους αγαπημένους νοσηλευτές!».

Η ΕΙΝΚΥΛ
«Το Γ.Ν. Λάρισας αποδεκατισμένο, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, σήκωσε δυσανάλογο βάρος στον Νομό μας σε σχέση με το Π.Γ.Ν. Λάρισας και το μεγαλύτερο στην 5η Υ.ΠΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι του Νοσοκομείου να νοσούν και κάποιοι να νοσηλεύονται στη Μ.Ε.Θ.» υπογραμμίζει η ΕΙΝΚΥΛ ενόψει της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης και σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το υγειονομικό προσωπικό του Γ.Ν. Λάρισας με αφοσίωση, αυταπάρνηση, και κοινωνική αλληλεγγύη έχει διαθέσει κάθε ικμάδα και προσπάθεια στο μέτωπο κατά της πανδημίας.
Το Γ.Ν. Λάρισας αποδεκατισμένο, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, σήκωσε δυσανάλογο βάρος στον Νομό μας σε σχέση με το Π.Γ.Ν. Λάρισας και το μεγαλύτερο στην 5η Υ.ΠΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι του Νοσοκομείου να νοσούν και κάποιοι να νοσηλεύονται στη Μ.Ε.Θ. Είναι εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης για την υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υγείας από εξουθενωμένο και ελλιπές προσωπικό, πράγμα που συμβαίνει και στο Νοσοκομείο μας, με δυνητικό αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας και των επιπλοκών από Cοvid-19.
Η μετατροπή του Γ.Ν. Λάρισας σε νοσοκομείο μίας νόσου, της Covid-19, με κατάργηση κάθε άλλης δραστηριότητας και επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης και αντιμετώπισης της λοιπής νοσηρότητας, απειλεί τη βιωσιμότητά του κατά την επόμενη ημέρα. Αυτό έχει ως παρεπόμενο την εγκατάλειψη και τη διόγκωση της μη Covid-19 νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Η μεταφορά και υπαγωγή της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας στην αντίστοιχη του Π.Γ.Ν.Λ. ίσως είναι σημειολογικά η πρώτη κίνηση για την περαιτέρω υποβάθμιση ενός ακόμα αξιόλογου και απαραίτητου Γενικού Νοσοκομείου.
Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές του νομού μας, που δέχονται τα μη Covid περιστατικά, έχουν αυξήσει την κερδοφορία και την πληρότητά τους και στη Θεσσαλονίκη οι «επιταγμένες» κλινικές ενισχύονται με χρήμα και προσωπικό από το ελλιπέστατο των δημόσιων δομών.
Εμείς με αυτοθυσία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες για να σωθούν ζωές» καταλήγει η ΕΙΝΚΥΛ, καλώντας ιδιώτες ιατρούς και νοσηλευτές για εθελοντική προσφορά «στο Νοσοκομείο μας, που έχει γονατίσει σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος στην 5η Υ.ΠΕ.».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass