Ειδικό ιατρείο για επιπλοκές κορονοϊού στο Κ.Υ. Λάρισας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ -Φ. ΣΕΡΕΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ -ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2023 14:45
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Κ.Υ. Λάρισας Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Κ.Υ. Λάρισας

Την καθημερινή λειτουργία ειδικού ιατρείου για τις επιπλοκές της νόσησης από κορονοϊό (post-Covid, long-Covid σύνδρομο) με υπεύθυνο πνευμονολόγο γιατρό στο Κέντρο Υγείας Λάρισας ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του Δημήτρης Καραμπάτσας, παρουσία της διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ανά την Ελλάδα post- covid ιατρεία που λειτουργούν σε δημόσιες δομές και το δεύτερο στον χώρο της 5ης ΥΠΕ μετά το ιατρείο, που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας Κώστα Γουργουλιάνη.

Το ιατρείο, που λειτουργεί από τα μέσα Σεπτέμβρη με υπεύθυνο πνευμονολόγο ιατρό, απευθύνεται σε ασθενείς, οι οποίοι νόσησαν από Covid-19 και παρουσιάζουν συμπτώματα ή σημεία πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου (long-Covid) ή έχουν απορίες και ερωτήσεις για την αποθεραπεία τους. Τα πρώτα δείγματα αποδεικνύουν την αποδοχή του, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του κ. Καραμπάτσα στο ιατρείο απευθύνονται καθημερινά 5-6 ασθενείς ζητώντας τις υπηρεσίες του.
Την ίδια ώρα, στο Κ.Υ. Λάρισας λειτουργεί το ένα και μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο Covid για όλη τη Λάρισα - από τις αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έγιναν 1.049 εμβόλια.
Το συγκεκριμένο ιατρείο είναι ένα από τα σημαντικά βήματα που έγιναν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Λάρισας, τόνισε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, για να προσθέσει πως παρέχει τη δυνατότητα σε όσους νόσησαν από κορονοϊό να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς επιπτώσεις.
Η ανακοίνωση της λειτουργίας του ειδικού ιατρείου για τις επιπλοκές της νόσησης από κορονοϊό παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας τακτικού νευρολογικού ιατρείου σε καθημερινή βάση από τις 8 Νοεμβρίου έγιναν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με απολογιστικό χαρακτήρα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τοποθέτηση του Δημήτρη Καραμπάτσα ως συντονιστή-διευθυντή του Κέντρου Υγείας Λάρισας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Καραμπάτσας έκανε εκτενείς αναφορές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στον ρόλο της για την αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων. Στόχος, είπε χαρακτηριστικά, είναι η αναζήτηση μεθόδων που συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών υγείας με λιγότερο οικονομικό κόστος και βελτίωση υπηρεσιών υγείας, αλλά και η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Ενώ αναφέρθηκε και στα ανοιχτά ζητήματα, που αφορούν στη διάγνωση και αντιμετώπιση, την κατάλληλη διακομιδή και παραπομπή, την πρόληψη και την κατ’ οίκον νοσηλεία, που αποβλέπουν στη δημιουργία Δημόσιας Υγείας υψηλού επιπέδου.
Σε άλλα σημεία αναφέρθηκε στη σταδιακή ένταξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να παρουσιάσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Λαρισαίους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους αναλαμβάνοντας -υπό την προϋπόθεση επίλυσης σειράς προβλημάτων- τη δέσμευση για τη συνεχιζόμενη αύξηση των υπηρεσιών με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Δέσμευση με την οποία συμφώνησαν τόσο ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης όσο και ο αναπληρωτής διοικητής Ηλίας Τσιαούσης με δηλώσεις τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καραμπάτσας, ο όγκος ασφαλισμένων και ανασφάλιστων που προσέρχονται κάθε μήνα στο Κέντρο Υγείας ξεπερνά τις 7 χιλιάδες, ενώ οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, που προσήλθαν στα ιατρεία και στα εργαστήρια του Κ.Υ. Λάρισας από τις αρχές της φετινής χρονιάς μέχρι σήμερα είναι:
- Παθολογικά ιατρεία 25.058 πολίτες.
- Γενικής οικογενειακής ιατρικής 1.606 πολίτες.
- Καρδιολογικό ιατρείο 2.970 πολίτες.
- Ορθοπεδικό ιατρείο 7.722 πολίτες
- ΩΡΛ ιατρείο 2.311 πολίτες.
- Παιδιατρικό ιατρείο 1.166 πολίτες.
- Οδοντιατρικό ιατρείο 2.706 πολίτες.
- Δερματολογικό ιατρείο 2.321 πολίτες.
- Οφθαλμιατρικό ιατρείο 473 πολίτες.
- Ουρολογικό ιατρείο 1.331 πολίτες.
- Πνευμονολογικό 310 πολίτες (έναρξη από 1/09/2023).
Στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας περιλαμβάνονται εξετάσεις στο Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Κυτταρολογικό και Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο, μαθήματα ανώδυνου τοκετού και μικροεπεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο Κ.Υ. Λάρισας ασκείται διοικητικό - ελεγκτικό έργο με τη λειτουργία ΑΥΕ (Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή) - BYE (Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή). Για τον μήνα Οκτώβριο ενδεικτικά εξετάστηκαν 491 περιστατικά αναρρωτικής αδείας, αιτήσεις για αυτασφάλιση, 138 θεωρήσεις και δόθηκαν 67 Ατομικά Δελτία Υγείας μαθητών από το παιδιατρικό ιατρείο.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass