Στο μικροσκόπιο οι λοιμώξεις στα παιδιά

*Στο 1ο Συνέδριο Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Ερευνας στη Λάρισα *Ολοκληρώνεται σήμερα *Για πρώτη φορά δόθηκε βήμα στους φοιτητές Ιατρικής *Νέα «όπλα» στην παιδοενδοκρινολογία παρουσιάζονται σήμερα

Δημοσίευση: 26 Νοε 2023 11:11

Το 1ο Συνέδριο Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής, «Βιόπολις» στη Λάρισα. Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του συνεδρίου φοιτητές της Ιατρικής συμμετείχαν σε στρογγυλές τράπεζες και ανέπτυξαν ενδιαφέροντα παιδιατρικά θέματα. Η ενότητα «Βήμα στους φοιτητές» είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο από φοιτητές και γιατρούς. Στη συνέχεια γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής και της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών παρουσίασαν με διαδραστική συζήτηση ενδιαφέροντα περιστατικά.

Χθες δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων ομιλιών, αναπτύχθηκαν επίκαιρα θέματα λοιμώξεων που απασχολούν τόσο τον παιδίατρο όσο και τους γονείς. Συγκεκριμένα, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γεώργιος Συρογιαννόπουλος ανέπτυξε τα πρόσφατα δεδομένα που έχουμε για τον πυογόνο στρεπτόκοκκο, αλλά και για άλλα παθογόνα που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την πανδημία COVID-19, ενώ η κ. Ιωάννα Γριβέα, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας παρουσίασε στοιχεία που αφορούν τη λοίμωξη από αδενοϊό στα παιδιά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα Κυριακή το Συνέδριο ξεκινάει με ένα πολύ ενδιαφέρον «ντιμπέιτ» στις 9.30 το πρωί για τα συνήθη παιδοενδοκρινολογικά προβλήματα. Ο Καθηγητής Παιδοενδοκρινολογίας Δρ. Δημήτριος Παπαδημητρίου και ο Παιδοενδοκρινολόγος –Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σταύρος Διαμαντόπουλος θα αναπτύξουν τις θεραπευτικές επιλογές σε παιδιά με χαμηλό προβλεπόμενο ανάστημα ενηλίκου, χωρίς την κλασική έλλειψη αυξητικής ορμόνης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, η σύγχρονη παιδοενδοκρινολογία διαθέτει πλέον όπλα, όπως οι αναστολείς της αρωματάσης (αναστολείς του ενζύμου που μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα στα οστά, τα οποία οιστρογόνα είναι κυρίως υπεύθυνα για την οστική ωρίμανση) που σε συνδυασμό με ήπια αναστολή ήβης αλλά και ασφαλή αναβολικά όπως η οξανδρολόνη, αλλά και βέβαια την αυξητική ορμόνη, ενδέχεται να μπορούν να μεταβάλλουν ακόμη και το γενετικά καθορισμένο ύψος ενός παιδιού.
Επίσης αναφορά θα γίνει στα «όπλα» που διαθέτει η επιστήμη σε διαγνωστικό επίπεδο όπως η ηλεκτρονική γνωμάτευση της οστικής ηλικίας με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα την ακρίβεια τόσο στη διάγνωση της οστικής ωρίμανσης όσο και του δείκτη υγείας των οστών (έμμεσος προσδιορισμός της οστικής πυκνότητας) αλλά και του προβλεπόμενου αναστήματος ενηλίκου, επιτρέποντας να παρθούν αποφάσεις με αντικειμενικά πλέον στοιχεία, πάντα αναλογιζόμενοι το πραγματικό όφελος του ίδιου του παιδιού, ακόμη και το ψυχολογικό, περιορίζοντας την ίδια στιγμή κατά το δυνατό τόσο τη γονική αλλά και την ιατρική «αλαζονεία».
«Ντιμπέιτ» θα γίνει επίσης για τα συνήθη προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπου παιδογαστρεντερολόγος και παιδοαλλεργιολόγος, θα μιλήσουν για το θέμα της δυσκοιλιότητας. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με εισηγήσεις για επίκαιρα παιδιατρικά θέματα, όπως υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις στα παιδιά, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση βρογχικού άσθματος, ενδείξεις ανοσοθεραπείας στα παιδιά. Το Συνέδριο ολοκληρώνεται στις 3 με 3.30 το μεσημέρι με τα συμπεράσματα.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass