ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι επισημάνσεις Μαγιορκίνη και οι προτάσεις της διαΝΕΟσις για ένα «Νέο ΕΣΥ»

Δημοσίευση: 28 Νοε 2023 12:07

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβάρυνση που θα φέρουν τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και το δημογραφικό στα συστήματα υγείας έκρουσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM.

Το δημογραφικό, επισημαίνει, θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα, γιατί, όπως εξηγεί, «εκτός από το ότι δεν θα υπάρχει αρκετά νέο προσωπικό να στελεχώσει τα συστήματα υγείας, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, οι οποίοι θα στηρίζονται από ένα σύστημα που η οικονομία του ουσιαστικά θα κινείται όλο και περισσότερο από λιγότερους νέους. Όλο αυτό το μείγμα οδηγεί σε μία αύξηση της πίεσης του συστήματος υγείας και αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, που μπορεί να το στηρίξει οικονομικά. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας στο άμεσο μέλλον είναι η επιδημία του δημογραφικού προβλήματος, και θα πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους θα το κάνουμε αυτό πιο αποτελεσματικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απλές λύσεις». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο καθηγητής Μαγιορκίνης φέρνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος σε σχέση και με την κλιματική αλλαγή. «Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν άνοια, ξέρουν να προστατεύονται λιγότερο έναντι της αύξησης της θερμοκρασίας, από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν. Και η άνοια σχετίζεται με την ηλικιακή κατανομή στον πληθυσμό, αλλά και την κλιματική αλλαγή. Άρα, αυτοί οι άνθρωποι που σε έναν καύσωνα π.χ. δεν ξέρουν να προστατευτούν, θα οδηγούνται πιο μαζικά στα συστήματα υγείας. Και αυτό το παράδειγμα συμβαίνει σε διάφορες ασθένειες. Οπότε ένα σύστημα υγείας που ήδη λειτουργεί οριακά, αν αυξηθεί η πίεση του 10-20%, θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα». Σκέψεις και προβληματισμοί, που αν μη τι άλλο πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας...

* * *
Την αναβάθμιση του ΕΣΥ με μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας διεκδικούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί με τη 48ωρη απεργιακή τους κινητοποίηση, που έχουν προκηρύξει για αύριο και μεθαύριο
Την πρώτη ημέρα της απεργίας, αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΟΕΝΓΕ, σωματεία νοσοκομείων και μαζικοί φορείς θα οργανώσουν τοπικές δράσεις σε όλη τη χώρα, ενώ την Πέμπτη οργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12:00 μ., στο Υπουργείο Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με έμφαση στις προσλήψεις προσωπικού και τη χρηματοδότηση.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις δομές απεξάρτησης αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, για το οποίο ζητούν να αποσυρθεί. Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί διπλασιασμό μισθών και αποζημίωσης εφημεριών, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες, διπλασιασμό προσωπικού με ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου, να μη συγχωνευτεί τμήμα, κλινική, νοσοκομείο και, τέλος, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.
* * *
Την ίδια ώρα μεταρρύθμιση 12 σημείων προτείνει η διαΝΕΟσις στο νέο κείμενο πολιτικής της, το οποίο αφορά στη διακυβέρνηση του ΕΣΥ. Με ζητούμενο ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και ταυτόχρονα, θα αποφεύγει τη σπατάλη υλικών και ανθρώπινων πόρων, οι συγγραφείς του κειμένου κάνουν λόγο για «ριζική μεταρρύθμιση», η οποία βασίζεται σε 5 άξονες που είχε αναδείξει παλαιότερη έρευνα της διαΝΕΟσις για ένα «Νέο ΕΣΥ». Οι άξονες αυτοί αφορούν στην οργάνωση και διοίκησή του, τη χρηματοδότησή του, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις νοσοκομειακές μονάδες και το ανθρώπινο δυναμικό.
Μεταξύ των 12 σημείων της μεταρρύθμισης προτείνεται η αύξηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΝΠΔΔ) σε 13, αντίστοιχα με τις Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας ή εναλλακτικά από 7 σε 8 με βάση λειτουργικά κριτήρια, για την καλύτερη πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού στις μονάδες του ΕΣΥ και η μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Διακαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν ως θυγατρικές εταιρείες των ΥΠΕ. Η προτεινόμενη μετατροπή, διευκρινίζεται, δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, είναι κάτι που συμβαίνει και ευρύτερα σε άλλους τομείς του Δημοσίου και αφορά στην ευελιξία στον τρόπο διοίκησης που προσφέρει η συγκεκριμένη νομική μορφή. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζεται χαρακτηριστικά, τα νοσοκομεία διατηρούν αφενός τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά αποκτούν έτσι μεγαλύτερη διαχειριστική ευχέρεια για την αύξηση της κλινικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας και επιπλέον, προσαρμόζονται πιο εύκολα σε έκτακτες ανάγκες ή μεταβολές, π.χ. τουριστική περίοδος. Η πρόταση τοποθετεί τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ χρονικά μετά τη συγκρότηση του ΕΣΥ σε ΝΠΔΔ, των προτεινόμενων ΥΠΕ και των νοσοκομειακών δικτύων.
* * *
Στο μεταξύ, χθες η Eurostat ανακοίνωσε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μειώθηκαν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για ασθένειες και υγειονομική περίθαλψη το 2022. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. στο 8,1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μειωμένες κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 (8,1% του ΑΕΠ) σε σχέση με το 2021 (8,5% του ΑΕΠ). Μεταξύ των 24 χωρών της Ε.Ε. για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2022 (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα), οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης, μετρούμενες σε ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν υψηλότερες στη Γαλλία (10%), τη Γερμανία (9,7%), τη Σλοβενία (8,6%), την Αυστρία (8,5%) και το Βέλγιο (7,8%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία (4,2%), την Ιρλανδία (4,6%), την Ουγγαρία, τη Λιθουανία (4,7%) και την Εσθονία (4,8%). Σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν μείωση στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας για ασθένεια και υγειονομική περίθαλψη μεταξύ 2021 και 2022. Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στη Βουλγαρία (-1,1 ποσοστιαίες μονάδες) ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (-0,9 π.μ.), τη Λιθουανία και την Ιρλανδία (και τα δύο -0,8 π.μ.). Οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που ανέφεραν αύξηση ήταν το Λουξεμβούργο (+0,3 π.μ.) και η Σλοβενία (+0,1 π.μ.). Η Κύπρος διατήρησε τις δαπάνες της στο επίπεδο του 2021.
* * *KAPPAS.jpg


Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναγορευτεί ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Κωνσταντίνος Κάππας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» στη Βιόπολη Λάρισας, την ερχόμενη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 13:00.
* * *
Σε μία εβδομάδα ξεκινάει τις εργασίες του το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023, με τίτλο «40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΥ - Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας», που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (Ε.Ε.Ε.Ο.Π.Υ.), με την υποστήριξη πολλών επιστημονικών φορέων. Το Συνέδριο πραγματοποιείται φέτος αποκλειστικά με φυσική παρουσία, από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Έξι προσυνεδριακά φροντιστήρια, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, για τα στελέχη του τομέα της Υγείας θα πραγματευτούν τις εξελίξεις που αφορούν (1) την Πρόσβαση Φαρμάκων στην Αγορά, (2) τα Εργαλεία Μέτρησης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, (3) την Κωδικοποίηση και τιμολόγηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας με το σύστημα DRG, (4) τον Εκσυγχρονισμό και την Εναρμόνιση της Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και τα Διεθνή Πρότυπα, (5) τα Εργαλεία και τους Δείκτες για την Αξιολόγηση της Διοίκησης των Νοσοκομείων και (6) τα Νέα Πρότυπα Υπηρεσιών και Προϊόντων Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή. Στις επόμενες τρεις ημέρες (5-7 Δεκεμβρίου) 200 Έλληνες και ξένοι ομιλητές, σε 10 ομιλίες και 30 στρογγυλά τραπέζια θα αναλύσουν μείζονα θέματα για την πρωτοβάθμια και τη νοσοκομειακή φροντίδα, τη βιοϊατρική και φαρμακευτική τεχνολογία, την ψηφιακή υγεία, την πρόληψη και τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, 112 νέοι ερευνητές θα παρουσιάσουν το έργο τους πάνω στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου: Πολιτικές Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, Επιδημιολογία και Δημόσια Υγεία, Έρευνα Υπηρεσιών Υγείας, Οικονομική Αξιολόγηση Φαρμάκου και Τεχνολογίας Υγείας, Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας, Οργάνωση & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Οικονομικά της Υγείας και Πληροφορική της Υγείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass