Κραυγή αγωνίας για τη Δημόσια Υγεία

*ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ *Ν. ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ, ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ… *ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ *ΚΑΘΟΔΟΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2023 8:27

Με την πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν και Λαρισαίοι γιατροί, κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ.

Στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται η δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η δεινή θέση των νοσοκομειακών γιατρών, που αναδείχθηκε και στη Λάρισα με απεργιακή συγκέντρωση των γιατρών της Λάρισας στην Κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης.
Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία περιέγραψε στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης, υποστηρίζοντας ότι τα δημόσια νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το Ε.Σ.Υ ωθούνται σε προγραμματισμένη λειτουργική κατάρρευση μέσω της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης.
«Η κατάσταση δεν πάει άλλο, αν η Κυβέρνηση δεν πάρει επειγόντως μέτρα σε έξι μήνες δεν θα υπάρχουν τα μισά νοσοκομεία της χώρας!» είπε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, για να μιλήσει για εξουθενωμένο υποαμοιβόμενο προσωπικό, ξεπερασμένα και αποψιλωμένα μνημονιακά οργανογράμματα νοσοκομείων, κλειστές χειρουργικές αίθουσες, ελαστικές ποικίλων μορφών σχέσεις εργασίας. Όλα αυτά, πρόσθεσε μαζί με την επαγγελματική εξουθένωση και την απογοήτευση «οδηγούν μεγάλο αριθμό έμπειρων ιατρών σε παραιτήσεις και δημιουργούν το πλαίσιο για τον δισταγμό των νέων επιστημόνων να στελεχώσουν τα δημόσια Νοσοκομεία, στα οποία γνωρίζουν ότι τους περιμένουν χαμηλές αμοιβές, εξουθενωτικά ωράρια, επιστημονική απαξίωση και επακόλουθη απομάκρυνση από την κλινική έρευνα και την πρόσβαση στη συνεχή ιατρική εκπαίδευση».
Αναφερόμενος ειδικότερα στα δύο νοσοκομεία ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ ανάφερε:
* Το Γ.Ν. Λάρισας και οι υποδομές του φθείρονται από τον χρόνο, την εγκατάλειψη και την έλλειψη συντήρησης με τη λογική «πάμε κι’ όπου βγεί», ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση και η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας, προσφιλή θέματα προεκλογικής παραπλάνησης, αν ακόμα υφίστανται ως επιλογές, σίγουρα καρκινοβατούν.
* Στο Π.Γ.Ν Λάρισας ήδη τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή, χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές ελλείψει υγειονομικού προσωπικού, χειρουργικό έργο μεταφέρεται μέσω του νοσοκομείου σε ιδιωτικά νοσοκομεία με ευνοϊκούς όρους και υπερδιπλάσια νοσήλεια, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα στην επάρκεια και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, κυρίως στις χειρουργικές ειδικότητες. Οι χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές, ενώ με άμεση πρόσληψη 15 νοσηλευτών θα μπορούσαν να ανοίξουν 6 επί πλέον πλήρως λειτουργικές χειρουργικές αίθουσες στο Π.Γ.Ν.Λ. και με πρόσληψη 9 νοσηλευτών και 3 αναισθησιολόγων θα άνοιγε μία επί πλέον αίθουσα στο Γ.Ν.Λ..
«Ως εδώ και μη παρέκει. Αναλαμβάνουμε δράση για να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί το έγκλημα με θύμα τη Δημόσια δωρεάν Υγεία» ήταν το αγωνιστικό μήνυμα του Νίκου Νταφούλη σε άλλο σημείο της ομιλίας του, για να αναλύσει το διεκδικητικό πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διπλασιασμό μισθών και αποζημίωσης των εφημεριών, διπλασιασμό του προσωπικού, άνοιγμα όλων των χειρουργικών αιθουσών, νέο οργανισμό με τουλάχιστον 180 θέσεις στο ΓΝΛ, ενεργειακή αναβάθμιση για τα Κέντρα Υγείας και το ΓΝΛ, νέα πτέρυγα για το ΓΝΛ, καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευομένου, να μην συγχωνευτεί ή/και κλείσει κανένα Τμήμα, καμία Κλινική, κανένα Νοσοκομείο και άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ.
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Παρόντες στην απεργιακή συγκέντρωση και οι φοιτητές του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τον πρόεδρο του συλλόγου Μιχ. Ζαρίδη να δηλώνει ότι τα χιλιάδες κενά, οι καθηλωμένοι σε επίπεδα 15ετίας μισθοί, οι εξαντλητικές εφημερίες, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και οι μετακινήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού δεν κάνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ελκυστικό για κανέναν νέο γιατρό.
«Ως μελλοντικοί γιατροί δηλώνουμε πως θέλουμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Για να μείνουμε, όμως, στη χώρα και να ανασχεθεί το brain drain χρειάζεται ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας».
Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, απεργοί γιατροί, φοιτητές, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών, συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, ενώ σήμερα νωρίς το πρωί απεργοί αναχωρούν με μισθωμένα λεωφορεία για την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass