ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Χιλιάδες προληπτικές εξετάσεις

*Μαστογραφίες, οστεοπόρωση, σπιρομετρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και για οικονομικά ασθενείς

Δημοσίευση: 04 Νοε 2014 20:08 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:56

 

Το έργο των Κινητών Μονάδων Υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που λειτουργούν στο νομό Λάρισας από το Φθινόπωρο του 2011, παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επισκεπτών Υγείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι επισκέπτριες υγείας του προγράμματος της Λάρισας παρουσίασαν στο συνέδριο δύο εργασίες, με θέματα «Ο ρόλος της επισκέπτριας υγείας στις κινητές μονάδες» και «Έλεγχος οστεοπόρωσης από την 5η ΥΠΕ στο νομό Λάρισας». Όπως τόνισε η συντονίστρια του προγράμματος Κινητών Μονάδων, επισκέπτρια Υγείας Μαρία-Μαυρουδή στην ομιλία της, «έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 6.986 μαστογραφίες, 11.298 μετρήσεις οστικής πυκνότητας, 3.756 σπιρομετρήσεις και 405 έλεγχοι ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όπου ο ρόλος των επισκεπτριών ήταν καθοριστικός τόσο στον συντονισμό και την οργάνωση του προγράμματος όσο και στην πραγματοποίησή του με άμεσα οφέλη για τον πληθυσμό. Τα κυριότερα από αυτά είναι η δυνατότητα διενέργειας προληπτικών εξετάσεων από τους οικονομικά ασθενέστερους και τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, η μείωση του κόστους θεραπείας λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, η μείωση της θνησιμότητας και η βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού».

Τη συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης στο σύνολο του νομού αλλά και ανά δήμο ξεχωριστά, καθώς, και τη συσχέτισή της με άλλους παράγοντες παρουσίασε η Φανή Ζηκοπούλου, Msc επισκέπτρια Υγείας, επισημαίνοντας στην ομιλία της ότι «από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2014 εξετάστηκαν συνολικά 9.644 άτομα. Αναλυτικά, 692 άτομα από το δήμο Αγιάς, 2.323 άτομα από το δήμο Ελασσόνας, 1.415 άτομα από το δήμο Κιλελέρ, 1.217 άτομα από το δήμο Λάρισας, 1.938 άτομα από το δήμο Τεμπών, 965 άτομα από το δήμο Τυρνάβου και 1.094 άτομα από το δήμο Φαρσάλων. Από το σύνολο των μετρήσεων, οι 6.063 ήταν φυσιολογικές, οι 1.333 βρέθηκαν να είναι στο στάδιο της οστεοπόρωσης και 2.248 στο στάδιο της οστεοπενίας. Δηλαδή, 1 στις 3 γυναίκες περίπου εμφανίζουν κάποια μείωση στην οστική τους πυκνότητα. Σχετικά με τους προδιαθεσικούς παράγοντες: σε 1.709 γυναίκες η εμμηνόπαυση είχε ξεκινήσει πριν την ηλικία των 45 ετών, 919 άτομα κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα, στο στενό οικογενειακό περιβάλλον 796 γυναικών υπήρξε κάταγμα στο ισχίο μετά από ελαφρύ πέσιμο, 700 άτομα είχαν πάρει κορτικοστεροειδή χάπια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, 204 άτομα κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, 119 γυναίκες εμφάνισαν αμηνόρροια μεγαλύτερη του 1 έτους για κάποιο λόγο εκτός εγκυμοσύνης και   86 άτομα υπέφεραν από διάρροια που οφείλεται σε νόσο του Crown ή άλλες κοιλιακές νόσους. Μεγάλη η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και της επαναληψιμότητας της εξέτασης για την μείωση των καταγμάτων με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής και την εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας».

Για την τη συγγραφή των εργασιών συνεργάστηκαν επίσης οι επισκέπτριες Υγείας Μαρία Μπουζώνα και Ευδοξία Χατζή καθώς και ο μηχανικός Η/Υ της 5ης ΥΠΕ Ευάγγελος Σταματιάδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass