ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στο προσκήνιο οι νέες εξελίξεις στη Νοσηλευτική

Δημοσίευση: 08 Νοε 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:01

 

«Η επείγουσα και εντατική νοσηλευτική προσαρμοσμένη στις νεότερες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις», είναι το θέμα του 7ου Επιστημονικού Συμποσίου που πραγματοποιείται (μέχρι και αύριο Κυριακή) στο ξενοδοχείο «Divani Palace» στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής του Εθνικού Συνδέσμου Ελλάδος.

Οι παρευρισκόμενοι στο Συμπόσιο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον τρόπο διαχείρισης ειδικών ομάδων ασθενών σε καταστάσεις επείγουσας και εντατικής φροντίδας όπως: ασθενών με ψυχική νόσο, ασθενών με αιματολογικές παθήσεις, νεφρολογικών και καρδιολογικών ενηλίκων ασθενών, ασθενών με μεταβολικά νοσήματα αλλά και παιδιατρικών ασθενών με τη χρήση κλινικών κατευθυντηρίων γραμμών. Εξαιρετικοί επαγγελματίες υγείας που εργάζονται διεπιστημονικά σε χώρους παροχής επείγουσας και εντατικής φροντίδας είναι εισηγητές στο Συμπόσιο και μέσα από τις εισηγήσεις τους στον εξειδικευμένο τρόπο διαχείρισης κρίσεων δίνουν απαντήσεις σε πολλά θέματα.

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ

Ένα από τα πολλά στρογγυλά τραπέζια του Συμποσίου αφορούσε στο σύγχρονο νοσοκομειακό μάνατζμεντ. Ο υποδιευθυντής του ΓΝΛ Χάρης Αποστολίδης μίλησε για τη μεθοδολογία ανασχεδιασμού των υπηρεσιών, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο στόχος του ανασχεδιασμού πρέπει να είναι οι διαδικασίες που δημιουργούν αξία για τον ασθενή. Είναι λάθος να θεωρούμε στόχους τη μείωση του μεγέθους δομών ή τον αυτοματισμό μόνο με την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας. Η απέριττη σκέψη (lean thinking) είναι μια μέθοδος για την οργάνωση πολύπλοκων διαδικασιών παραγωγής που ενθαρρύνει την εστίαση στη ροή αξίας και τη μείωση των απωλειών. Αγνοούμε τα παραδοσιακά όρια εργασιών, ειδικοτήτων, ενεργειών, εστιάζουμε στο προϊόν - υπηρεσία ως ροή αξίας ώστε να υπάρχει συνέχεια διαδικασιών. Εργαλεία της μεθόδου αποτελούν: ο καθορισμός των μεταβλητών ελέγχου, τα ερωτηματολόγια, η έρευνα πεδίου, η χαρτογράφηση και μετρήσεις διαδικασιών. Η απέριττη σκέψη είναι μια στρατηγική επιβίωσης και δημιουργεί ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, όπου ό,τι έπρεπε να συμβεί θα συμβεί στον απαραίτητο χρόνο. Επιτρέπει στους νοσηλευτές να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο φροντίδας για τους ασθενείς και βελτιώνει την ποιότητα της περίθαλψης».

Η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας δρ Ελένη Λαχανά μίλησε για «την αναγκαιότητα υποκίνησης του νοσηλευτή, η οποία είναι επιτακτική, διότι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες στην Ελλάδα παρουσιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στον χώρο της εργασίας σε σχέση με τους άλλους επαγγελματίες υγείας, για διάφορους λόγους. Σε ένα οικονομικό κλίμα παγκόσμιας ύφεσης σαν αυτό που επικρατεί σήμερα, η ανάγκη για έμπνευση και υποκίνηση από χαρισματικούς ηγέτες είναι επιβεβλημένη στους νοσηλευτές, για την ασφαλέστερη, αποδοτικότερη και ποιοτικότερη φροντίδα υγείας. Με δεδομένο την αναγκαστική μείωση των εξόδων που είναι απαγορευτική για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, την αύξηση μισθών και για την παροχή οικονομικών κινήτρων, εστιάζουμε στην υποκίνηση του προσωπικού με τη χρήση μη οικονομικών κινήτρων εσωτερικών, όπως κοινωνικά, αυτοεκτίμησης, αυτοπραγμάτωσης και της ισοτιμίας. Από τον παραδοσιακό ηγέτη που στηρίζεται στη δύναμη, στον αυταρχισμό και στο συγκεντρωτισμό θα πρέπει να περάσουμε στον ιδανικό ηγέτη της βαθιάς επικοινωνίας, της αντίληψης, της εμπιστοσύνης που εφόσον θέλει να του προσφέρουν πρέπει πρώτα εκείνος να “προσφέρει”, δηλαδή να βοηθά, να στηρίζει, να ενθαρρύνει και να αναπτύσσει τους άλλους».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ISS Μιχάλης Ρούσος τόνισε την σημασία της ιδιωτικής υπηρεσίας καθαρισμού στην αλυσίδα της ίασης, ενώ ο προϊστάμενος Τμήματος Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας της 5ης Υ.ΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Πάτσιος ανέλυσε την εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (Κ.Π.Α.), ως εργαλείου διοικητικής αξιολόγησης των Δημόσιων Υπηρεσιών. Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης είναι ένα εργαλείο Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, ειδικά διαμορφωμένο για τους φορείς του Δημόσιου Τομέα, που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στη χώρα μας το εφαρμόζουν 63 δημόσιοι οργανισμοί, η ΩΡΛ στο ΠΠΝ και δύο κλινικές στο νοσοκομείο Τρικάλων. Οι ερωτήσεις και τα κριτήρια εφαρμογής είναι κοινά για όλους τους οργανισμούς. Εάν αποφασιστεί η καθολική εφαρμογή του, το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης μπορεί να αποδειχτεί, ως ένα κοινά αποδεκτό σύστημα αξιολόγησης της διοικητικής ικανότητας και απόδοσης των οργανικών μονάδων του δημοσίου».

Συντονιστές της συζήτησης ήταν η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου κ. Μ. Καλαφάτη και ο δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας.

Σε δεύτερη στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μίλησε για την ποιοτική και ποσοτική στελέχωση της ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον κ. Κομνό «η παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας απαιτεί συνδυασμό κλινικών και μη διαδικασιών. Έχει παρατηρηθεί ότι οι μη κλινικές διεργασίες, όπως η οργάνωση και η διαχείριση, είναι εκείνες που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσουν το επίπεδο της ποιότητας. Υπάρχουν πολλοί δείκτες που συνδυαζόμενοι διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα για την ποιότητα στη ΜΕΘ, όπως τα ποσοστά νοσηρότητας και η ικανοποίηση των συγγενών από την παρεχόμενη φροντίδα». Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση ενός ασθενή και συγγενούς ασθενή που νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η διεύθυνση και το προσωπικό της Μονάδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass