Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

Πρόληψη και προστασία από τον Καρκίνο του Στόματος

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2015 8:02

 

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, όπως ορίστηκε η 12η Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας, επικεντρώνει στον Καρκίνος του Στόματος. Και επισημαίνει σε ειδική ανακοίνωση:

«Ο καρκίνος του στόματος εξακολουθεί να αποτελεί μια ιδιαιτέρως θανατηφόρα και πολύ επιθετική νόσο και περιλαμβάνει τους καρκίνους των χειλέων, της γλώσσας και της στοματικής κοιλότητας. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης έως και 90%. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, ανεξαρτήτως ηλικίας ωστόσο, οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Η εμφάνιση του κινδύνου του καρκίνου του στόματος αυξάνει με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου: Χρήση οποιασδήποτε μορφής καπνού- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ-Παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (π.χ. HPV, υπερβολική έκθεση στον ήλιο)-Μολύνσεις του στόματος -Κακή στοματική υγεία και υγιεινή -Ηλικία.

Κατά συνέπεια, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο σε τακτική βάση (1-2 φορές το χρόνο), η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, ο υγιεινός τρόπος ζωής (συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού για τον HPV) και η διατήρηση καλής στοματικής υγείας και υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας στην πρόληψη κατά του καρκίνου του στόματος.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος ο 10ος συνηθέστερος στην Ευρώπη με 75.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο στην ΕΕ .

Ο καρκίνος του στόματος είναι πολύ επιθετικός, 50% των διαγνωσθέντων πασχόντων δεν επιβιώνουν στα 5 χρόνια. Μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων που επιβιώνουν. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει τις συνέπειες της παραμόρφωσης καθώς η νόσος, εάν διαγνωσθεί αργά, αποτελεί έναν από τους πλέον παραμορφωτικούς καρκίνους και επιφέροντες χρόνια αναπηρία στον πάσχοντα.

Η εμφάνιση του καρκίνου του στόματος είναι ακόμη συχνότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σημειώνεται αύξηση στην εμφάνιση της νόσου στους νέους ανθρώπους εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ και HPV)˙

H αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με καρκίνο του στόματος στην Ευρώπη σημαίνει υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη. Ο καρκίνος του στόματος κατά κύριο λόγο πλήττει ανθρώπους από τις χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις.

Ο ρόλος των οδοντιάτρων στη θεραπεία ασθενών:

* Ενδιαφέρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις στη στοματοφαρυγγική περιοχή.

* Βλέπουν ασθενείς σε τακτική βάση, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση. ‘Όταν εμφανίζεται μια ένδειξη καρκίνου, οι οδοντίατροι μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς σε ιατρό για περαιτέρω διάγνωση και σχεδιασμό θεραπευτικής αντιμετώπισης.

* Έχουν συχνά πρόσβαση σε υγιείς ασθενείς, κατά τη διάρκεια προληπτικών επισκέψεων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μαζί τους πριν την έναρξη της ασθένειας (έγκαιρη πρόληψη).

* Μπορούν να ρυθμίζουν τη βέλτιστη περιοδοντική φροντίδα για τους διαβητικούς ασθενείς.

* Μπορούν να ελέγχουν τα συμπτώματα που επιβάλλουν περίθαλψη στοματικής υγείας σε συνεχιζόμενη βάση και να ρυθμίζουν την ενδεικνυόμενη θεραπεία.

* Έχουν συνήθως στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς από ότι πολλοί άλλοι επαγγελματίες υγείας, γεγονός που τους παρέχει τη δυνατότητα να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους, για την τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής και υγιεινής διατροφής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass