ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Δύο στους πέντε Ευρωπαίους θα έχουν καρδιαγγειακό πρόβλημα ως το 2030

*Το «ιατρικό παράδοξο» της παχυσαρκίας με το έμφραγμα *Ωφελεί ο μεσημεριανός ύπνος, βλάπτει η πολύωρη τηλεθέαση

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2015 8:00

 

Μέχρι το 2030, το 40% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη, ειδικά για τις γυναίκες, επιβαρύνοντας την ευρωπαϊκή οικονομία με 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου που διεξήχθη στο Λονδίνο με την ενεργή παρουσία και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Από το συνέδριο αναδείχθηκαν επίσης και τα ακόλουθα ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία:

- Το «ιατρικό παράδοξο» της παχυσαρκίας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι μετά την προσβολή από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου οι παχύσαρκοι έχουν μειωμένα ποσοστά θνητότητας από εκείνους που έχουν φυσιολογικό ή και χαμηλότερο βάρος.

- Τη συσχέτιση της πολύωρης τηλεθέασης, περισσότερο από πέντε ώρες την ημέρα, με διπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου πνευμονικής εμβολής.

- Την ευεργετική επίδραση του μεσημεριανού ύπνου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και γενικότερα στην καλύτερη κατάσταση της υγείας.

- Η κακή επίδραση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο αίμα, στα αγγεία και τους πνεύμονες. Μελέτες δείχνουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια και η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.

- Τα ποσοστά της Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι σε ανοδική πορεία και μαζί με άλλους τομείς της καρδιολογίας χρήζουν ευρύτερης έρευνας.

- Η δραματική επιρροή της κατάθλιψης στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και οι επιπτώσεις του στρες στα γονίδια και στη μακροζωία.

Στο ευρωπαϊκό συνέδριο του Λονδίνου ήταν αυξημένη συμμετοχή των Ελλήνων καρδιολόγων ομιλητών και η ποιότητα των εργασιών που παρουσιάστηκαν απέδειξαν το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής τους γνώσης, αναδεικνύοντάς τους σε πρεσβευτές μιας Ελλάδας που δεν μένει στάσιμη, που δραστηριοποιείται και συναγωνίζεται επάξια τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο επιστημονικό πεδίο.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Pinto, καθώς και με τον πρόεδρο της Αμερικανικής με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για ποικίλα επιστημονικά θέματα που άπτονται της Καρδιολογίας, ενώ συζήτησαν και για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της Κινεζικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθώς και της ρωσικής, με τις οποίες μάλιστα συμφωνήθηκε να γίνει ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και ιατρικής εμπειρίας όπως επίσης και να πραγματοποιηθούν αμοιβαία επισκέψεις ειδικευομένων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές καρδιολογικές εταιρείες να πραγματοποιήσουν στρογγυλό τραπέζι για τον τρόπο εφαρμογής των κατευθυντήρων οδηγιών που αφορούν στην Καρδιολογία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που θα γίνει στη Ρώμη.

Σε συνάντηση επίσης του διοικητικού συμβουλίου με τους Έλληνες καρδιολόγους που μετείχαν στο Συνέδριο, δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για τα τεκταινόμενα στο Συνέδριο του Λονδίνου. Ο πρόεδρος της ΕΚΕ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις συναντήσεις που είχαν -τόσο ο ίδιος όσο και το Δ.Σ.- με ομολόγους τους από άλλες Καρδιολογικές Εταιρείες καθώς και τη συμφωνία για συνεργασία που δρομολογήθηκε με στόχο τη διεύρυνση των διεθνών σχέσεων της ΕΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass