Μονοπάτια για υιοθεσία στην Αγιά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ – Ν. ΝΤΑΓΚΑΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2020 21:10

Για υιοθεσία δίνει τα μονοπάτια του σε τρίτους ο Δήμος Αγιάς μετά και την έγκριση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νίκου Ντάγκα, ο οποίος μάλιστα βεβαιώνει πως ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

«Η Ελλάδα, η Περιφέρεια, αλλά κι ο νομός Λάρισας, προσπαθούν να στοχεύσουν στον περιπατητικό τουρισμό» τονίζει ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως «Οι λόγοι είναι προφανείς όπως έχουν καταγραφεί σε διάφορα συνέδρια “αγοράς”. Αυξανόμενος αριθμός, χαμηλές σε κόστος επενδύσεις, αύξηση περιόδου, κίνηση σε μικρές ομάδες, “προϊόν” που απευθύνεται σε όλους, μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό κατανάλωσης, ιδανική ομάδα ανθρώπων για περιοχές με μικρά καταλύματα».

«Η δική μας δε περιοχή είναι χαρισματική σε αυτό το πεδίο δράσης με 12 μονοπάτια και αρκετά άλλα που δεν έχουν αναδειχτεί» επισημαίνει κι εξηγεί την πρόταση της Δημοτικής Αρχής «Σε αυτήν την κατεύθυνση, πέρα από τις καλές πρακτικές που ακολουθούν πολλές περιοχές, παραμένει ένα αρχικό πρόβλημα άλυτο. Ποιος καθαρίζει τα μονοπάτια σε ετήσια βάση; Αναδεικνύουμε, καταγράφουμε, ψηφιοποιούμε, διαφημίζουμε, αλλά ο τουρίστας επισκέπτης ταλαιπωρείται πολλές φορές γιατί δεν υπήρξε ο συντονισμός ή η δυνατότητα του καθαρισμού ανά εποχή. Δίνουμε, λοιπόν, τα μονοπάτια για υιοθεσία σε επαγγελματίες ή κοινωνικές ομάδες, με κάποιες βέβαια προϋποθέσεις και δεσμεύσεις. Η σήμανση θα έχει ίδια μορφή σε μέγεθος, χρώμα, σχεδιασμό, στήριξη, που θα βγει από μια δική μας επιτροπή. Θα δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης του χορηγού στις κεντρικές πινακίδες εισόδου – εξόδου και διασταυρώσεων σε συγκεκριμένο μέγεθος χώρου, με την υποχρέωση το μονοπάτι να είναι καθαρό και προσβάσιμο 12 μήνες, όπως επίσης και με τις μικροεπισκευές που θα χρειάζεται στη συντήρησή του. Ο Δήμος θα αναλάβει να υποστηρίξει μόνο τις βαριές κατασκευές εκεί όπου χρειάζεται κι όταν χρειάζεται, τη δημιουργία επιτροπής σχεδιασμού και παρακολούθησης, την αγορά ή τη δημιουργία του αρχικού υλικού. Αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε το “προϊόν”, τα μονοπάτια δηλαδή, πάντα σε μια πολύ καλή κατάσταση για προώθηση, oι επαγγελματίες να ενδυναμώνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους τουρίστες και οι κοινωνικές ομάδες να βρίσκουν ένα πεδίο εργασίας».

Για τις υιοθεσίες ορίστηκε Επιτροπή Παρακολούθησης με μέλη τους Νικόλαο Ντάγκα, με αναπληρωτή τον Πέτρο Μπαρμπέρη αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Παιδείας, Βασίλειο Μακροβασίλη, δημοτικό σύμβουλο με αναπληρωτή τον επίσης δημοτικό σύμβουλο Αθανάσιο Ολύμπιο, από έναν εκπρόσωπο από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αγιάς με τους αναπληρωτές τους, έναν εκπρόσωπο από τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Παραλιών Ν. Λάρισας, με αναπληρωτή τον εκπρόσωπο του Δικτύου Ολύμπου – Κισσάβου (ΟΛΚΙΣ), κι από έναν εθελοντή με γνώση στο αντικείμενο κι εμπειρία στους ορεινούς όγκους Κισσάβου – Μαυροβουνίου, ο οποίος θα επιλέγεται κατά περίπτωση από την Επιτροπή.

Έργο της Επιτροπής, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, θα είναι η καταγραφή των τοπικών – εθνικών κι ευρωπαϊκών μονοπατιών που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου για πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, ο σχεδιασμός μονοπατιού που θα διασχίζει ενιαία την περιοχή, θα αξιοποιεί τα υφιστάμενα τοπικά μονοπάτια και θα αποτελεί μέρος του μονοπατιού της Π.Ε. Λάρισας με πιθανή ένταξη πιστοποίησης, η εξέταση αναγκών συντήρησης και ιεράρχησης των εργασιών στα υφιστάμενα μονοπάτια, η εξέταση προτάσεων για διάνοιξη νέων τοπικών μονοπατιών και διάδρομων, η γνωμοδότηση για τυχόν μελέτες διάνοιξης και συντήρησης μονοπατιών και διάδρομων, η προεκτίμηση και πρόταση οικονομικής δαπάνης για εργασίες συντήρησης και κατασκευής, η σύνταξη προτάσεων για την προβολή και διαφήμιση πεζοπορικών ποδηλατικών και ορειβατικών μονοπατιών, η σύνταξη προτάσεων για προγράμματα επιχορήγησης και δικτύωσης, ο ορισμός προϋποθέσεων για την υιοθεσία των τοπικών μονοπατιών και τη δημοσιοποίηση αυτής της προσπάθειας, ο ορισμός δεσμεύσεων του αναδόχου του μονοπατιού, ο έλεγχος της διαδικασίας καλής εφαρμογής της υιοθεσίας και, τέλος, η συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους με βάση τη νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις.

Για την πρόταση και τους ήδη ενδιαφερόμενους, ο κ. Ντάγκας σημειώνει: «Η πρόταση αυτή αποτελεί μια δουλειά 35 χρόνων όχι μόνο στο προσωπικό ή στο εταιρικό μου επίπεδο, αλλά σε συνεργασίες μου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μονοπάτια είναι ένα αντικείμενο που το γνωρίζω όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και σαν εθελοντής και σαν ορειβάτης από τα 15 χρόνια και μετά. Οι ενδιαφερόμενοι είναι επιχειρηματίες που θέλουν να ενδυναμώσουν το προϊόν, αλλά και να αναδείξουν μέσα κι απ’ αυτό τα περίσσεια συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως περιοχή. Οι Δήμοι στην Ελλάδα δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να αναδείξουμε τα μονοπάτια. Εμείς σήμερα ως Δήμος Αγιάς προσπαθούμε να ανατρέψουμε όλη αυτή την ιστορία, προσπαθούμε να βγούμε μπροστά και να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα. Ο κόσμος περπατάει σε μονοπάτια που γνωρίζει, ξέρει και είναι καθαρά».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass