Στο ΥΠΑΑΤ έστειλε τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Για αθρόες εισαγωγές ρουμάνικων αρνιών κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι

Δημοσίευση: 22 Απρ 2024 16:01

Αρνητικά απάντησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, παραπέμποντας την υποχρέωση αυτή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο είχε δώσει διορία στις Περιφέρεις να απαντήσουν μέχρι 19 Απριλίου.

Ανάλογη αρνητική στάση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κρατήσει άλλες 5 Περιφέρειες. Όπως και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, έτσι και η νυν, δεν θέλησε να συντάξει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, παρά την πίεση που άσκησε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα «δεν είναι δυνατόν μέσα σε 1,5 χρόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και με την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει, να ασχοληθεί με αυτή την κρίσιμη διαδικασία. Πόσο μάλιστα όταν τα προηγούμενα 9 χρόνια, οπότε και ίσχυε η υποχρέωση της χώρας να το πράξει, δεν έγινε απολύτως τίποτα».
Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζητούσε επιμόνως από τους περιφερειάρχες να αναλάβουν οι ίδιοι την σύνταξη των σχεδίων βόσκησης «επειδή γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες», φαίνεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να αναλάβει την «καυτή αυτή πατάτα» όπως εξελίχθηκε. Το ζήτημα είναι ότι φτάσαμε στο …παρά πέντε και η χώρα κινδυνεύει με τσουχτερά πρόστιμα από την Ε.Ε. αν δεν ολοκληρώσει μέχρι το 2025 τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Υπενθυμίζεται ότι αυτά θα βάλουν μία τάξη στα δικαιώματα με τους βοσκότοπους, καθώς σήμερα, όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι «υπάρχει το τραγελαφικό να φαίνεται ότι έχουν βοσκότοπους όχι μόνο έξω από τα όρια του δήμου τους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και εκτός της Περιφέρειας!». Το πρόβλημα φαίνεται να είναι διπλό. Αφενός οικονομικό, καθώς ούτε το Υπουργείο, ούτε οι Περιφέρειες διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα για τη σύνταξη των Σχεδίων, αφετέρου και πολιτικού κόστους, καθώς υπάρχει ο φόβος να χρεωθούν την αποτυχία υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων και μιας διαδικασίας που στο τέλος μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκει να λύσει.
Πασχαλινός οβελίας
Για αθέμιτο ανταγωνισμό κάνουν λόγο Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι σχετικά με τη διάθεση του πασχαλινού οβελία στην αγορά, αφού αυτή έχει κατακλυστεί από ρουμάνικα αρνιά. Οι έμποροι εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία που βλέπει προαιρετική τη σφραγίδα προέλευσης του ζώου, φέρνουνε αρνιά από τη γειτονική χώρα για σφαγές στον Νομό Λάρισας και στη συνέχεια αυτά φεύγουν, κυρίως στην αγορά της Αθήνας ως ελληνικά. Η τιμή πώλησης του ρουμάνικου αρνιού κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ, καθώς οι Ρουμάνοι λόγω του ήπιου χειμώνα είχαν αρκετά διαθέσιμα αμνοερίφια και μάλιστα στα επιθυμητά -για την ελληνική αγορά- κιλά (8 με 10), με αποτέλεσμα να πιέζεται ο Έλληνας κτηνοτρόφος στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος θεωρεί ότι το αρνί δεν μπορεί να φύγει από το μαντρί λιγότερο από 8€, για να καλύψει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Στη διαμορφωθείσα κατάσταση βασίζεται και η εκτίμηση της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι ο καταναλωτής θα αγοράσει το αρνί στα 10€. Διότι αν πουληθούν τα ντόπια αρνιά 8€/κιλό, και προστεθεί ένα ευρώ για τα έξοδα σφαγής και μεταφοράς, συν 50 λεπτά οι δύο τουλάχιστον μεσάζοντες που χρειάζονται για να μεταφέρουν το αρνί στο κρεοπωλείο και τουλάχιστον 1-1,5€ το κέρδος του κρεοπώλη, τότε ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Αντιθέτως το κυβερνητικό σενάριο υλοποιείται με τα δεδομένα της Ρουμανίας. Προ ημερών, οι σφαγές που έγιναν στον νομό βασίζονταν σε συμφωνίες των 7,5 ευρώ.
Οι έμποροι στην παρούσα φάση δεν βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες, ώστε να δοκιμάσουν τις αντοχές του Έλληνα κτηνοτρόφου, ποντάροντας σε εφικτές συμφωνίες, μπροστά στον κίνδυνο του παραγωγού τα αρνιά του να μείνουν απούλητα.
Κρεοπώλες
Στην πρόσφατη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τα μέλη της Συντεχνίας Κρεοπωλών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στο Επιμελητήριο, υπήρξε έντονος προβληματισμός, λόγω της έλλειψης ελληνικών αμνοεριφίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ευάγγελο Ρίζο «φέτος είναι μία από τις πιο δύσκολες πασχαλινές περιόδους, λόγω της έλλειψης αμνοεριφίων. Σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί παράγοντες, όπως οι αυξημένες εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα, οι ζημιές του daniel. Φέτος δυσκολευόμαστε να βρούμε τα κιλά που θέλουμε. Οι τελικές τιμές παραγωγού θα οριστικοποιηθούν το Σάββατο του Λαζάρου. Φαίνεται όμως ότι θα έχουμε μία μικρή ανατίμηση σε σχέση με πέρυσι».
Υπενθυμίζετε ότι οι έλεγχοι των κτηνιάτρων στα σφαγεία γίνονται κανονικά, μετά την κήρυξη ως «παράνομη και καταχρηστική» της απεργίας της ΠΟΓΕΔΥ. Ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Παναγ. Τσιαμπαλής δηλώνει ότι «οι έλεγχοι γίνονται καθημερινά, υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς (Υπουργείο, ΕΦΕΤ, ΕΛΟΓΑΚ) και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθημερινά, είτε στο δρόμο, είτε στα σφαγεία και στα κρεοπωλεία, παρά την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass