ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΥΡΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Έργα 13,5 εκατ. ευρώ στη Λάρισα το 2017

* Επίτιμος δημότης Λάρισας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος – Εργολάβος μετά από 10 χρόνια στο Θέατρο ΟΥΗΛ – Κριτική Καραλαριώτου για «προεκλογικά έργα» και «λευκά» από συμβούλους της πλειοψηφίας

Δημοσίευση: 12 Απρ 2017 22:20

«Το 2017 θα πέσουν στην πόλη 13,5 εκατ. ευρώ» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης αναφερόμενος σε σχεδιαζόμενα έργα καθώς, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν η μελέτη και εκτέλεση του έργου "Προσκήνιο πολιτισμού» (Θέατρο ΟΥΗΛ), η διενέργεια της «προμήθειας και τοποθέτησης συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας πεζοδρόμων» αλλά και η νέα φάση των ασφαλτοστρώσεων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ομαλά καθώς ομόφωνα – επί των παρισταμένων – αποφασίσθηκε να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λάρισας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, για να ακολουθήσει ένταση κατά τη συζήτηση του θέματος για τις μπάρες σε κεντρικά πεζοδρόμια.

Έργο που η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης ζήτησε περισσότερα οικονομικά στοιχεία ψηφίζοντας «λευκό» με τον κ. Καλογιάννη να επικρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση για «μηδενιστική κριτική» και «δεύτερες σκέψεις» με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση επεκτάθηκε μάλιστα και στις δημοτικές εκλογές του 2019 αφού η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου απέδωσε τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, σε έναν σχεδιασμό που στοχεύει στις επόμενες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Καλογιάννη είναι η επόμενη θητεία».

«Λευκό» ωστόσο, χωρίς να αιτιολογήσουν την ψήφο τους, ψήφισαν στο ίδιο θέμα και δύο σύμβουλοι της παράταξης Καλογιάννη, η κ. Αγγέλα Βαγενά και η κ. Τζένη Γελαλή.

Πέρα από τις αντιπαραθέσεις, μετά και με τις χθεσινές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στο Θέατρο ΟΥΗΛ θα εγκατασταθεί ξανά εργολάβος έπειτα από 8 με 10 χρόνια. Η αποπεράτωση του έργου συνδέεται και με την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας αν και ο κ. Καλογιάννης δεσμεύθηκε πως το «έργο θα ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο στην τρέχουσα θητεία».

Σημαντικό θεωρείται επίσης και το έργο του ελέγχου των πεζοδρόμων όπου, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το ερχόμενο φθινόπωρο και θα περατωθεί σε ένα οχτάμηνο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον κ. Καλογιάννη να εισηγείται την ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου σε επίτιμο δημότη Λάρισας. Ο σύμβουλος της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ Π. Κρίκης «καταδικάζοντας τη βιομηχανία ανακήρυξης επίτιμων δημοτών» πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις». Διευκρινίζοντας ότι η θέση δεν αφορά στο πρόσωπο του Αναστάσιου, μαζί τον σύμβουλο της ίδιας παράταξης, Γ. Παζιάνα, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του θέματος.

Ο κ. Καλογιάννης, υπενθυμίζοντας ότι επί θητείας του μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλος έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης αναφέρθηκε στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο λέγοντας ότι «είναι φωτισμένος ιεράρχης και πολίτης του κόσμου» κάνοντας επίσης λόγο για «ζηλευτή θητεία στον χριστιανισμό και την εκκλησία».

«Η δράση, η προσφορά και η διακονία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στην Αλβανία δεν αποτιμάται με λέξεις» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παν. Σάπκας. Υπενθυμίζοντας ότι είχε προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης το 2000 και θυμίζοντας τη συνεργασία με τον Λαρισαίο ζωγράφο Χρ. Παπανικολάου, ο κ. Σάπκας κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έδωσε σε όλους τους πολίτες της αλβανικής επικράτειας το πιο σημαντικό: Την ελπίδα και μια κοινωνία ανθρώπων, όαση μέσα στις διεθνείς αντιξοότητες, μια κοινωνία που καλωσορίζει τον καθένα από εμάς και μας δείχνει τον μόνο δρόμο. Εκείνον την εξωστρέφειας και της προσφοράς».

Στο έργο του αρχιεπισκόπου αναφέρθηκαν επίσης η κ. Καραλαριώτου, ο σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη Κων. Καλαμπαλίκης, η σύμβουλος της παράταξης Νασιώκα Μαίρη Καμηλαράκη και ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος υπερψηφίζοντας την εισήγηση. Την εμπειρία του τέλος από τη θητεία του, ως εκπαιδευτικός, στην Αλβανία μετέφερε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Απ. Σουρλαντζής. Έτσι, διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου θα μεταφέρει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον μακαριότατο και με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, η τελετή ανακήρυξης σχεδιάζεται για τις 23 Μαΐου.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΗΛ

Την έγκριση μελέτης και εκτέλεσης του έργου "Προσκήνιο πολιτισμού - υποδομές" εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Έργων Γ. Σούλτης. Σημειώνοντας ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα διαθέσει από ιδίους πόρους 3,5 εκατ. ευρώ τα οποία αποτελούν την πρώτη φάση για την αποπεράτωση του έργου ενώ η δεύτερη φάση αφορά στα 5 εκατ. ευρώ που, όπως είπε, «ευελπιστούμε να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΒΑΑ».

Η κ. Καραλαριώτου τόνισε ότι «ο Δήμος θα έπρεπε να αναζητήσει χρήματα από Τομεακά προγράμματα αντί να διαθέσει ίδιους πόρους από τα αποθεματικά, ειδικά τέτοιους καιρούς. Φέρνοντας τα 3,5 εκατ. ευρώ θα περίμενα να έχουν διασφαλισθεί και τα υπόλοιπα. Είναι τραγικό, τα αποθεματικά δεν αξιοποιούνται 3 χρόνια τώρα και δίνετε τα μισά, δύο χρόνια πριν τις εκλογές.

Θα ψηφίσουμε την εισήγηση αλλά δεν θα κάνουμε το ίδιο σε επόμενη φάση αν πρόκειται να διαθέσετε και άλλα χρήματα από τα αποθεματικά. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί αλλού, με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Θα μπορούσατε να είχατε φέρει το θέμα όταν είχατε και την απάντηση της Περιφέρειας, γιατί βιάζεστε» αναρωτήθηκε η κ. Καραλαριώτου.

«Η δημοπρασία της πρώτης φάσης» παρενέβη ο κ. Καλογιάννης, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί το έργο στο ΠΕΠ. Δεν θα χάσει η Λάρισα από αυτό το έργο, δεν είναι δυνατόν η Λάρισα να μην έχει δημοτικό θέατρο. Αν η Διαχειριστική Αρχή αποφασίσει κάτι διαφορετικό, τα χρήματα από το ΠΕΠ δεν θα χαθούν» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης που νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι «πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που ολοκληρώνει τις πολιτιστικές υποδομές. Θα το τελειώσουμε σε αυτή τη θητεία, το έργο θα ολοκληρωθεί όπως και να έχει και αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσουμε τα χρήματα από το ΠΕΠ».

Ο κ. Καλαμπαλίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση ενός έργου που ξεκίνησε επί δημαρχίας Τζανακούλη αντιπροτείνοντας την αναζήτηση πόρων από διάφορα προγράμματα. «Αλλοι πόροι για το ίδιο έργο δεν υπάρχουν» απάντησε ο κ. Καλογιάννης σημειώνοντας ότι «σε τέτοια προγράμματα θα μπει το Μπεζεστένι».

 Την εισήγηση υπερψήφισαν επίσης η κ. Καμηλαράκη και ο κ. Διαμάντος ενώ την καταψήφισε ο κ. Κρίκης σημειώνοντας ότι το έργο «έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από το κράτος και όχι από τα χρήματα που εισπράττει ο Δήμος από τους Λαρισαίους».

 ΜΠΑΡΕΣ

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος, έγκρισης διενέργειας της "Προμήθειας και τοποθέτησης συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας πεζοδρόμων".

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης εισηγούμενος το θέμα επισήμανε ότι η περιοχή εφαρμογής του Συστήματος Ελέγχου θα είναι το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης (στις οδούς: Παπαναστασίου, Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Δήμητρας, Βενιζέλου, Παναγούλη, Κατσώνη και Ηπείρου).

Προσθέτοντας επίσης ότι το σύστημα Ελεγχόμενης Πρόσβασης Οχημάτων σε πεζόδρομους θα αποτελείται από βυθιζόμενα ή σταθερά -με δυνατότητα απόσπασης- κολωνάκια, που θα φράσουν αποτελεσματικά τις εισόδους της περιοχής του δικτύου ενώ θα υπάρχει και υποδομή μέσων αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας (ειδικές κάμερες) των οχημάτων των χρηστών που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους πεζοδρόμους.

Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι το έργο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα εφαρμογής της «έξυπνης πόλης». Στις ερωτήσεις της κ. Καραλαριώτου, γιατί αυξήθηκε ο προϋπολογισμός από 900.000 ευρώ σε 1,1 εκατ. ευρώ, αν έγινε έρευνα αγοράς και ποιος θα λειτουργήσει Κέντρο Ελέγχου, ο κ. Μαβίδης απάντησε ότι «εδώ σήμερα, αποφασίζουμε αν θέλουμε να γίνει το έργο ή όχι. Τα Τεύχη Δημοπράτησης θα εγκριθούν στην Οικονομική Επιτροπή και εκεί μπορείτε να διαφωνήσετε». Για να προσθέσει πως «προηγήθηκε έρευνα αγοράς» και πως «το Κέντρο Ελέγχου θα το λειτουργήσει για δύο χρόνια αυτός που θα υλοποιήσει το έργο, εκπαιδεύοντας παράλληλα προσωπικό του Δήμου όταν το παραδώσει».

«Η εισήγηση είναι πρόχειρη» τόνισε η κ. Καραλαριώτου. Προσθέτοντας ότι «το θέμα των δρόμων και των πεζοδρόμων έγινε χειρότερο στη θητεία σας. Το ποσό επίσης δεν έχει ανάλυση» για να επικρίνει τον κ. Σούλτη λέγοντας ότι «γίνατε χειρότερος σε θέματα ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου που κατηγορούσατε κάποτε» κατέληξε ψηφίζοντας λευκό.

Λευκό ψήφισε και ο κ. Καλαμπαλίκης κάνοντας λόγο για «ελλειπή εισήγηση, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για όξυνση του προβλήματος με τους πεζοδρόμους. Λευκό ψήφισαν και η κ. Καμηλάράκη και ο κ. Διαμάντος ενώ καταψήφισε ο κ. Κρίκης λέγοντας ότι «το κυκλοφοριακό δεν λύνεται με κατασταλτικά μέτρα».

Προσθέτοντας ότι το έργο «δεν είναι πρώτης προτεραιότητας και κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση» εξέφρασε την επιφύλαξή του καθώς «προβλέπεται κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο κέντρο που στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενάντια στο λαϊκό κίνημα».

«Οι απόψεις της αντιπολίτευσης κρύβουν δεύτερες σκέψεις» παρενέβη ο κ. Καλογιάννης προσθέτοντας ότι «είναι σαν να μην θέλετε το έργο. Τα περί ελλειπούς εισήγησης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Από τις τοποθετήσεις σας, μάλλον κρύβεστε.

Εχουμε πολιτική αποτροπής των αυτοκινήτων στο κέντρο και αυτή την κριτική σας κ. Καραλαριώτου θα τη μηδενίσουμε. Η στάση σας υπονομεύει το έργο της δημοτικής αρχής. Φέτος θα πέσουν στην πόλη 13,5 εκατ. ευρώ. Ο χώρος δίπλα από το κληροδότημα Καρανίκα είναι έτοιμος για να χρησιμοποιηθεί από μηχανάκια και μετά τις γιορτές θα παρέμβει η Δημοτική Αστυνομία και για τα δίκυκλα στα πεζοδρόμια».

«Μην εκνευρίζεστε δήμαρχε» ανταπάντησε η κ. Καραλαριώτου. Για να προσθέσει λέγοντας «γιατί κρατάτε τα λεφτά στο ταμείο και δεν κάνατε έργο; Γιατί θέλατε προεκλογικά να βάλετε εργολάβους μήπως και ξαναπάρετε τις εκλογές. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Καλογιάννη είναι η επόμενη θητεία. Λυπάμαι για το πώς σκέφτεστε».

 «Κάποιοι καπηλεύονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τ.Α. και γνωρίζουν ότι οι πολίτες δεν το ξέρουν. Πρόκειται για ανοικτή καπηλεία» ανταπάντησε ο κ. Καλογιάννης που δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης περί «υπονόμευσης» με τον δήμαρχο να αποσαφηνίζει ότι αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά την ψηφοφορία του θέματος, «λευκό» - χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσουν την ψήφο τους - ψήφισαν και δύο σύμβουλοι της παράταξης Καλογιάννη, η κ. Αγγέλα Βαγενά και η κ. Τζένη Γελαλή που για πρώτη φορά διαφοροποιείται δημοσίως. Λευκό ψήφισε τέλος και η ανεξάρτητη σύμβουλος Ασπα Σουλούκου.

ΕΡΓΑ

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν νέες ασφαλτοστρώσεις ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, διάφορα έργα σε συνοικίες και Τοπικές Κοινότητες όπως και η Μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων άμεσης εφαρμογής στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΣΒΑΚ.

Στην αρχή της συνεδρίασης μετά από ερώτημα της κ. Καραλαριώτου αποφασίσθηκε σε επόμενη συνεδρίαση να γίνει ενημέρωση για την επίσκεψη στη Λάρισα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάν. Μουζάλα ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Μαρ. Ξηρομερίτης ζήτησε ενημέρωση για τον οικονομικό απολογισμό της έκθεσης «Agrothessaly».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass