ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΑ

Και ο ηλίανθος στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης

* Θετική η εξέλιξη για καλλιεργητές στο Δέλτα του Πηνειού, Ομόλιο και Πυργετό

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2017 22:19

Λίγο πριν την 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο, με τη συμμετοχή από τη Λάρισα τόσο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, όσο και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρη Σοφολόγη, μια ευχάριστη όσο και απρόσμενη εξέλιξη έρχεται να χαροποιήσει τους καλλιεργητές ηλίανθου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηλίανθος πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα ή ευρέως γνωστό ως πρόγραμμα νιτρορύπανσης, παρά το ότι δεν συγκαταλεγόταν στην προδημοσίευση αυτού τον περασμένο Μάρτιο.

Η εν λόγω καλλιέργεια είναι αρκετά διαδεδομένη στην ευρύτερη περιοχή του Ομολίου στον Δήμο Αγιάς, γενικά στο Δέλτα του Πηνειού και την περιοχή του Πυργετού του Δήμου Τεμπών, και οι αγρότες που ασχολούνται μ’ αυτή, θα πριμοδοτούνται πλέον με 32 ευρώ ανά στρέμμα. Συγκεκριμένα, θα είναι επιλέξιμη για το πριμ στο πλαίσιο της δέσμευσης αμειψισποράς που αποτελεί µία από τις τέσσερις δράσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα.

Όπως μας επισημαίνει ο κ. Σοφολόγης, για το ζήτημα αυτό ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιοντίζελ Ελλάδος είχε απευθυνθεί τον Απρίλιο µε επιστολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διαμαρτυρόμενος τότε για τον αποκλεισμό των ενεργειακών καλλιεργειών από το πρόγραμμα, θεωρώντας πως αυτές οι καλλιέργειες είναι ιδανικές για τη μείωση επιπέδων νιτρορύπανσης του εδάφους. Κι ενώ η πιθανότητα ένταξης του ηλίανθου, αλλά και γενικότερα άλλων καλλιεργειών από αυτές που είχαν ήδη αποφασιστεί, διαφαινόταν μικρή, μέσω πολύ γρήγορων διαδικασιών μεταξύ Υπουργείου και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προτάθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί η ένταξη του ηλίανθου στο πρόγραμμα.

Πρόκειται ασφαλώς για τεράστια επιτυχία αυτών που δεν άφησαν το θέμα ένταξης του ηλίανθου, το κυνήγησαν πεισματικά και με άμεσες, έξυπνες και στοχευμένες ενέργειες κατάφεραν κάτι που θα ζήλευαν παραγωγοί άλλων καλλιεργειών που φαίνεται να μένουν εκτός του προγράμματος, όπως, λόγου χάρη, τα δέντρα της Αγιάς, του Τυρνάβου και γενικότερα όλης της Θεσσαλίας, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης οι δενδρώδεις περιοχές του Αργολικού πεδίου, της λεκάνης του Πηνειού Ηλείας, του κάμπου Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας και της πεδιάδας Άρτας – Πρέβεζας.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass