ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ:

Απαλλαγή από τέλη, πάγωμα μισθωμάτων

Ποιες κατηγορίες αφορά και για πόσο διάστημα *Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για επέκταση των μέτρων στήριξης *Οι θέσεις των παρατάξεων

Δημοσίευση: 06 Απρ 2020 18:12

Τα πάντα σχεδόν κινούνται αυτές τις ημέρες γύρω από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους πολίτες η πανδημία του Covid – 19 κι ως εκ τούτου στην πρόσφατη τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς τέτοια προβλήματα απασχόλησαν κατά κόρον όσους συμμετείχαν σε αυτή.

Έτσι, συζητήθηκαν κι έγιναν αποδεκτά φυσικά, τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τους επιχειρηματίες που μισθώνουν δημοτικά ακίνητα κι όσους εκμεταλλεύονται κυλικεία σχολείων. Αποφασίστηκε η παύση της οικονομικής συμμετοχής γονέων παιδιών που πηγαίνουν στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, έγινε αποδοχή ποσού από το Υπουργείο Εσωτερικών για τρέχοντα έξοδα που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό κι εκδόθηκε ψήφισμα για την επέκταση των μέτρων στήριξης και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας που πλήττονται από την πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα:

α. Την απαλλαγή από τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων

Επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού, και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

β. Την απαλλαγή από τέλος καθαριότητας και φωτισμού

Επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους, για τον ίδιο λόγο, απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

γ. Την αναστολή της καταβολής μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020.

δ. Τη μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων

Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020. Τέλος χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή.

ε. Αναστολή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στον Παιδικό Σταθμό του Δήμου για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει κλειστός.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο απεδέχθη κατά πλειοψηφία χρηματοδότηση ποσού 20.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών προς αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που προκύπτουν για την προστασία και αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Από τα χρήματα αυτά ένα μέρος θα κατανεμηθεί σε δαπάνες απολύμανσης δημοτικών κτιρίων και δημοτικών οδών, για προμήθεια απολυμαντικών και αντισηπτικών μασκών, και το υπόλοιπο σε σχετικούς κωδικούς.

Για το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Αγιά 2019 Νέα Εποχή» Ιωάννης Αγγελάκας είπε ναι στην αποδοχή, όχι όμως στην κατανομή. Ως προς την κατανομή του ποσού πρότεινε το μεγαλύτερο μέρος να δοθεί για μέσα προστασίας των εργατών καθαριότητας ή, και εφόσον είναι δυνατό, να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Αγιάς. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Αγιά 2019 Νέα Εποχή», πλην του Αθανάσιου Ολύμπιου, που υπερψήφισε, δήλωσαν ναι ως προς την αποδοχή, όχι ως προς την κατανομή.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ακόμη, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία κι έστειλε στους βουλευτές του νομού ψήφισμα για την επέκταση των μέτρων στήριξης και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας, καθώς και σε ανέργους κι ευπαθείς ομάδες που πλήττονται από την πανδημία.

Σ’ αυτό αναφέρονται τα εξής:

«Η Ελλάδα μας, όπως και όλος ο κόσμος πλήττονται από την πανδημία. Μπαίνουμε ίσως στον πιο κρίσιμο Απρίλιο των τελευταίων δεκαετιών και όλοι μαζί προσπαθούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Τις δύσκολες τούτες ώρες, το πρώτο ζητούμενο είναι η υγεία όλων μας και οι προσευχές και οι ευχές όλων μας είναι καθημερινές γι’ αυτούς που περνούν δύσκολες ώρες. Ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων κι όχι μόνο.

Η κυβέρνηση, παρά τις μέχρι τώρα θετικές προσπάθειές της – δεν φτάνει όμως μόνο αυτό – θα πρέπει να ενισχύσει άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με τα απαραίτητα μέσα ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας και εξετάσεων των ασθενών. Θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο βήμα και να εντάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στον κρατικό σχεδιασμό για αποτελεσματική και επιστημονικά σχεδιασμένη αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν. Θα πρέπει άμεσα να θέσει σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες Μ.Ε.Θ., ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Η περιοχή μας είναι κυρίως αγροκτηνοτροφική, αλιευτική και τουριστική. Ο τουρισμός φαίνεται ότι θα πληγεί σημαντικά. Επιπλέον, πριν ακόμη δοθούν στους αγρότες οι αποζημιώσεις από τις περσινές ζημίες, έχουμε νέες από έναν πρόσφατο παγετό. Οι φόβοι για την επικείμενη συγκομιδή των κερασιών, αλλά και η επερχόμενη οικονομική ζημία των κτηνοτρόφων λόγω του μη εορτασμού του Πάσχα, έχουν φτιάξει έναν κόμπο στον λαιμό όλων όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή.

Η κυβέρνηση οφείλει έγκαιρα να βρει λύσεις και να στηρίξει όλους τους εργαζόμενους στον αγροτικό, στον κτηνοτροφικό, στον αλιευτικό και τον τουριστικό τομέα. Οφείλει να βρει λύσεις για να στηρίξει, τόσο τις επιχειρήσεις τους, όσο και τις οικογένειές τους. Οφείλει να στηρίξει οικονομικά και τους ανέργους και ιδιαίτερα αυτούς που δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα ανεργίας λόγω έλλειψης ενσήμων ή άλλων προϋποθέσεων. Οφείλει να πάρει μέτρα οριζόντια που, από τη μία, θα δώσουν μια ανάσα, αλλά, από την άλλη, θα μειώσουν τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς θα αγωνιστεί ώστε να ληφθούν μέτρα από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα θα πιέσει και θα απαιτήσει έργα από την κυβέρνηση για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Από τη λήψη της απόφασης είχαν αποχωρήσει οικ.κ. Καλαγιάς και Ευσταθίου, η παράταξη δηλαδή «Δώτιο Πεδίο», ενώ τις δικές της απόψεις εξέφρασε και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Αγιά 2019 Νέα Εποχή» κι ο επικεφαλής κ. Ιωάννης Αγγελάκας, αν και εν τέλει συμμετείχαν στη διαμόρφωση του ψηφίσματος και το συνυπέγραψαν, κατέθεσαν και δικές τους προτάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, τη σύγκληση της επιτροπής πολιτικής προστασίας ώστε να διερευνηθούν όλα τα πιθανά προβλήματα και οι ανάγκες του τόπου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και να αναπτυχθούν δράσεις προς τον σκοπό αυτό. Επίσης, την ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών, αλλά και την επαφή μαζί τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, την επαφή με το Κέντρο Υγείας και την ενημέρωση για τα προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζει, την παρακίνηση στον εθελοντισμό των δημοτών προς στήριξη του “Βοήθεια στο σπίτι”, αλλά και της εθελοντικής αιμοδοσίας, τη συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων όλων των βαθμίδων και τη διερεύνηση για την προσβασιμότητα όλων των μαθητών στο διαδίκτυο, ώστε να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την ενίσχυση και επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων του δημοτικού WiFi, όπου αυτό υπάρχει, ιδιαίτερα σε χωριά όπου δεν υπάρχει καλή υποδομή, την επικοινωνία με τους προέδρους των χωριών για προβλήματα που πιθανόν έχουν ενσκήψει με την επέλαση του ιού, την ανάληψη πρωτοβουλιών για να μπορέσουν οι ηλικιωμένοι δημότες να κάνουν χρήση της άυλης συνταγής κα να μη συνωστίζονται αυτές τις ημέρες σε ιατρεία και Κέντρο Υγείας.

Όλες οι προτάσεις της «Νέας Εποχής» συζητήθηκαν με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα διεξοδικά κι αποφασίστηκε μάλιστα, σε σχετική πρόταση που ετέθη, με επικεφαλής τους αντιδημάρχους Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Ντάγκα κι Ευάγγελο Κρανιώτη αντίστοιχα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, καθώς και για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες κι τους αγρότες της περιοχής.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Αγιάς καλεί δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι χωρίς βοήθεια από οικείους, χρόνια πάσχοντες, ΑμεΑ ή όσοι βρίσκονται σε οποιαδήποτε κατάσταση που χρειάζονται βοήθεια) να παραμείνουν σπίτι και να καλούν στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου (24943-50120, 6945-873.416) για να διεκπεραιώνονται τα αιτήματά τους. Οι γραμμές βοήθειας θα είναι ανοιχτές όλο το 24ωρο.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass