Προτεραιότητα η ψήφος χωρίς περιορισμούς

ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2021 16:00

«Μη μας αντιμετωπίζετε σαν πολίτες β’ κατηγορίας. Είμαστε πάντα Έλληνες. Είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πάντα όποτε χρειαστεί η πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα της.


Οι Έλληνες της Διασποράς είμαστε μια άλλη Ελλάδα. Το παράλογο είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ξένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό είμαστε Έλληνες.
Αυτό είναι διαχρονικά το παράπονο των Ελλήνων της ομογένειας και δεν θα κουραστούμε να συζητάμε το ζήτημα αυτό μέχρι να δικαιωθεί το πάγιο και διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού για ψήφο χωρίς περιορισμούς, χωρίς επιφυλάξεις. Για τη Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα ζήτημα κεντρικής πολιτικής προτεραιότητας, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Τα παραπάνω τόνισε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, μιλώντας επί του νομοσχεδίου που καθορίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.
«Το δικαίωμα ψήφου των εκλογέων εκτός επικράτειας είναι κατοχυρωμένο ήδη από το 1975. Η συζήτηση σήμερα δεν αφορά τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, αλλά τη διευκόλυνση αυτών που ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου.
Δεν είναι δυνατόν υπό το πρόσχημα τυπικών προϋποθέσεων να ακυρώνουμε το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα του κάθε Έλληνα και κάθε τέτοια προσπάθεια ακύρωσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος προσκρούει ξεκάθαρα στις θεμελιώδεις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και καθολικής ψηφοφορίας.
Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στην άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του εκλογικού σώματος. Πολύ περισσότερο οφείλει να διευκολύνει εκείνους τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα, αλλά λόγω συνθηκών δυσκολεύονται να το ασκήσουν.
Και σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται οι πολίτες που βρίσκονται εκτός επικράτειας», επισήμανε η Λαρισαία βουλευτής, η οποία κατέληξε στην ομιλία της επισημαίνοντας πως «η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία λύνει τα περισσότερα από τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ισχύοντα νόμο, καταργώντας περιορισμούς που χαρακτηρίστηκαν και από στελέχη της αντιπολίτευσης ακόμη ως άδικοι, απαράδεκτοι και υποτιμητικοί.
Δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε την πολυτέλεια να διακρίνουμε τους Έλληνες σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Και σίγουρα δεν έχουμε το δικαίωμα να τους αποσυνδέουμε από την πατρίδα. Αυτό το νομοσχέδιο αξίζει 300 ναι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass