Ευκαιρία αναδιάρθρωσης η καταστροφή στη Θεσσαλία

ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2024 13:11

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη
Ευρεία σύσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, παρουσία του βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Καπετάνου, και των γενικών γραμματέων του ΥΠΑΑΤ, Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, και Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα, με τον δήμαρχο Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, αγρότες κι εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγιά, στο Δημαρχείο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης, τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή αιτήματα του αγροτικού κόσμου, τα προβλήματα που δημιούργησαν στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις υποδομές οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, δέχτηκαν πολλές ερωτήσεις, αλλά και προτάσεις για το πώς θα μπορέσουν να ανακάμψουν όσοι επλήγησαν, και από τη μεριά τους έδωσαν απαντήσεις, όπως και διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια τα προβλήματα να λυθούν.
Ο κ. Σταμενίτης τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός καταστροφικού φαινομένου. Δεν είμαστε εδώ μόνο σήμερα, αλλά είμαστε παρόντες από την πρώτη στιγμή, με πάρα πολλές επισκέψεις του υπουργού κ. Αυγενάκη, όλης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και φυσικά επανειλημμένως του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ήδη έχουν γίνει πολλά. Ήδη έχουν καταβληθεί 150 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Έχουν, όμως, γίνει και παραλείψεις και γρήγορα θα διορθωθούν. Πιέζουμε τα υπηρεσιακά στελέχη, αναλογιζόμενοι την έλλειψη προσωπικού, ώστε τα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε να ακολουθηθούν στο ακέραιο και φυσικά πιέζουμε να έχουμε όσο πιο γρήγορα τις εκτιμήσεις. Έχουμε καταφέρει, ύστερα από σημαντικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Πρωθυπουργού, αλλά και του κ. Αυγενάκη, να μπορούμε οικονομικά να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση».
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ΕΛΓΑ, λέγοντας πως: «Μεγάλη προσπάθεια γίνεται να αντιμετωπίσουμε το κενό που υπάρχει σήμερα στον ΕΛΓΑ, τη στιγμή που οι ετήσιες εισφορές των αγροτών είναι 160-170 εκατομμύρια και οι ζημιές ξεπερνούν τα 260. Προχωράμε ένα ολιστικό σχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ με την ονομασία ΝΕΟΣ ΕΛΓΑ, με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις ετών, με κύρια ζητούμενα την ταχύτητα, την αντικειμενικότητα στις εκτιμήσεις και την αξιοπιστία, με πιστοποίηση των εκτιμητών, προσλήψεις επιπλέον προσωπικού μακράς διάρκειας και προσπάθειας ισοσκελισμένων κάθε χρόνο προϋπολογισμών».
«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε» τόνισε ο κ. Σταμενίτης. «Είμαστε εδώ στη Θεσσαλία για να προχωρήσει η υλοποίηση της αντιμετώπισης των ζημιών. Θα είμαστε συνέχεια εδώ. Ήμασταν πάντα εδώ, και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και όλη η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια. Θα κάνουμε την καταστροφή στη Θεσσαλία ευκαιρία συνολικής αναδιάρθρωσης της φυτικής και ζωικής παραγωγής».
Ο κ. Καπετάνος τόνισε κι αυτός από την πλευρά του τη συνεχή παρουσία της Κυβέρνησης και των στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία, υπογράμμισε το γεγονός ότι ήδη έχουν δοθεί προκαταβολές στους πληγέντες, επισήμανε ότι άμεσα θα ανακοινωθούν επιπλέον προϊόντα που δεν έχουν ως τώρα αποζημιωθεί, αναφέρθηκε στα μήλα, τα κεράσια, τα ακτινίδια, τα κάστανα, λέγοντας πως χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση οι παραγωγοί τους, εστίασε ειδικά στη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες των παρακάρλιων οικισμών και ζήτησε αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ αγροτών, κτηνοτρόφων και ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να πάνε όλα καλά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass