ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Πινελιές στον καμβά από τον Κλεάνθη Χατζηνίκο

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2013 1:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:03
 
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Έργα ενός σημαντικού της πατρίδας μας ζωγράφου, του Κλεάνθη Χατζηνίκου, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι περάσουν από σήμερα ως και τις 31 Αυγούστου από το cafe «Έρωτ’ εράν» στην Αγιά.
Πρόκειται για την παρουσίαση μιας εξαίρετης δουλειάς, η οποία αναμένεται να συζητηθεί πολύ. Ο εξ Ανάβρας Αγιάς ορμώμενος Κλεάνθης Χατζηνίκος έχει μια αξιοζήλευτη πορεία στον χώρο της ζωγραφικής τέχνης. Άλλωστε ο ορισμός της τέχνης, σύμφωνα με τον Περικλή Γιαννόπουλο, και γενικότερα της ζωγραφικής, οριοθετεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο Χατζηνίκος ως άνθρωπος και καλλιτέχνης, κάτι που ιδιαιτέρως εύστοχα επισημαίνει ο καθηγητής κοινωνιολογίας Ζήσης Παπαδημητρίου. «Η τέχνη» λέει, λοιπόν, «δεν είναι επάγγελμα, βιομηχανία, εμπόριον μόνον. Η τέχνη είναι έρως. Ούτε κρύον, ούτε ζέστην, ούτε πείναν, ούτε δίψαν, ούτε εμπόδια γνωρίζει ο έρως… Οι ζωγράφοι έχουν την ωραίαν τιμήν να είναι οι πρώτοι, να είναι οι λαμπαδηφόροι εις την πορείαν μας και η ζωγραφική είναι η πρώτη τέχνη εις κάθε αναγέννησιν, διότι είναι η δια των ματιών περιγραφή της επιφανείας του εξωτερικού κόσμου».
Όσο για τον ίδιο στην ερώτηση για το τι σημαίνει γι’ αυτόν να ζωγραφίζει, η απάντηση ξαφνιάζει: «Γραμμές ευθείες, κυρτές και καμπύλες. Επιφάνειες χρωματικές, τονικές συμφωνίες. Θέσεις και αντιθέσεις που διέπονται από το φως. Κινήσεις ζωής εντός της οράσεώς μου, των συναισθημάτων, της ψυχής και του νοός μου. Καταγραφή αριθμών και λέξεων που καλούνται γλώσσα εικαστική. Μετρήσεις και σβησίματα. Βήματα. Να καθορίσω το πνεύμα του λόγου που διέπει την εικόνα. Να παραλληλίσω τον βιωματικό μου κόσμο μ’ αυτόν που διέπεται από την όρασή μου και καλείται ζωή. Μετρήσεις και σβησίματα. Φωνές και σιωπές. Ευχαριστίες και βρισιές. Ψυχογραφήματα. Ματιές στον χώρο να καθορίσω το είναι του, ν’ απεικονίσω, ν’ απεικονιστώ, από αυτό το πνεύμα που διέπει τον λόγο και την εικόνα και καλείται ζωή. Να νοήσω τον κόσμο που με περιβάλλει. Να μιλήσω μαζί του. Ν αγαπήσω και να αγαπηθώ. Να απομακρυνθώ για να τον απεικονίσω. Από τη γέννηση στον θάνατο πορεύομαι το φυσικό κάλλος να σχηματίσω. Γραμμές ευθείες, κυρτές και καμπύλες. Επιφάνειες χρωματικές, τονικές συμφωνίες, αντιθέσεις και θέσεις. Ψυχογραφίες που διέπονται από το φως. Μετρήσεις και σβησίματα. Φωνές, σιωπές, ευχαριστίες, βρισιές, πεσίματα και ανορθώσεις. Να συγχωρέσω, να συγχωρεθώ. Να παιδευτώ, να πορευτώ μέσα στην ελληνική παιδεία, στο πνεύμα που διέπει τον λόγο και που καθορίζεται ζωή. Να συναντηθώ, να θεαθώ, να θεωθώ. Απ’ αυτόν που καλείται δίκαιος, αγαθός και έλλην».
Από σήμερα, λοιπόν, Τετάρτη ως και τις αρχές του Αγιώτικου Πανηγυριού ο Κλεάνθης Χατζηνίκος εκθέτει…στην Αγιά…για φίλους, ντόπιους, περαστικούς και επισκέπτες...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass