Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕ ΤΟΥΣ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ:

«Προχωρήστε τάχιστα σε οργανώσεις παραγωγών»

* Ξεκίνησαν το αγιώτικο πανηγύρι και η 18η Γιορτή Μήλου

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2013 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:20
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε», του Νίκου Γουργιώτη)
«Το αγιώτικο πανηγύρι, είναι μια γιορτή πολυδιάστατη, όπως η πλούσια παραγωγή του κάμπου της Αγιάς. Μια γιορτή που αναδεικνύει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής της περιοχής. Συνδυάζει τη θρησκευτική πίστη του εορτασμού των πολιούχων Αγίων Αντωνίων με την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό. Μια γιορτή που δίνει το σύνθημα για την αρχή της συγκομιδής των πανελληνίως γνωστών μήλων Αγιάς». Μ’ αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κήρυξε το περασμένο Σάββατο, την έναρξη της 18ης Γιορτής Μήλου Αγιάς, του ιστορικού τοπικού πανηγυριού, αλλά και των εκδηλώσεων που σχετίζονται με τον επετειακό εορτασμό της απελευθέρωσης της περιοχής από τους Τούρκους.
Των εγκαινίων προηγήθηκαν μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίων χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Δημητριάδος και Αγιάς κ. Ιγνατίου και θείο κήρυγμα αυτού, παρουσία πολλών πιστών, ντόπιων, αλλά και ξένων, που συνέρρευσαν από νωρίς το απόγευμα απ’ όλη τη Θεσσαλία για να τιμήσουν τη μνήμη των θαυματουργών πολιούχων της κωμόπολης Αγίου Αντωνίου του Μέγα του ασκητή της ερήμου και Αγίου Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας.
Ακολούθησε, περιφορά των ιερών εικόνων στους κεντρικούς δρόμους της Αγιάς με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τεμπών και ομιλίες του κ. Χαρακόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Αγιάς κ. Αντωνίου Γκουντάρα.
Στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος απέδωσε εύσημα στους παραγωγούς της περιοχής που έκαναν, όπως είπε, «...τα μήλα της Αγιάς μια κορυφαία επιλογή για τον καταναλωτή και έβαλαν την Αγιά στο κέντρο του χάρτη της μηλοπαραγωγής στην Ελλάδα», επισήμανε την πιστοποιημένη από το ΥπΑΑΤ αξία των εν λόγω μήλων, ζήτησε από τους αγρότες καινοτόμες παραγωγές, συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, συμμετοχή σε προγράμματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται, επιμονή στην άριστη ποιότητα, ενώ τους κάλεσε να προχωρήσουν τάχιστα στη δημιουργία ισχυρών οργανώσεων παραγωγών λέγοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά «Ενώνοντας τις δυνάμεις τους οι παραγωγοί, αυξάνουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη απέναντι στους μεταποιητές ή τους εμπόρους. Ενωμένοι και οργανωμένοι μπορούν να επενδύσουν σε διαλογητήρια, τυποποιητήρια και άλλες σύγχρονες εγκαταστάσεις και να αυξήσουν την αξία του προϊόντος τους. Η ουσιώδης συνεργασία, στο πλαίσιο πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας στην υπέρβαση εμποδίων, που ο κάθε παραγωγός μόνος του θα τα έβλεπε βουνό». Όσον αφορά στο μείζον για την περιοχή ζήτημα εμβάπτισης των πράσινων μήλων με στόχο την καλύτερη συντήρησή τους είπε «Τα μήλα Αγιάς έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που τους δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι πάντα ρόδινη. Ζήσαμε όλοι το πρόβλημα με το καφέτιασμα, κυρίως των πράσινων, που παρουσιάστηκε έντονα από το 2011. Το αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία πώλησης των μήλων και η δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών. Γνωρίζετε ότι τον Σεπτέμβριο του 2012 αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τρόπο τέτοιο ώστε οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς να μπορέσουν να διαθέσουν τα μήλα τους στην αγορά και να μειωθεί έτσι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγωγές μήλων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες. Στο ΥπΑΑΤ ενεργήσαμε με σκοπό τη στήριξη της μηλοπαραγωγής, τηρώντας το γράμμα του νόμου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται στις αυστηρές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Γιατί έτσι ικανοποιούνται και τα κριτήρια εξαγωγής για τις τρίτες χώρες και χώρες της ΕΕ. Με τον ίδιο τρόπο εργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και φέτος».
Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δύναμη του μήλου, κάλεσε τον υπουργό να βοηθήσει και φέτος στην τόσο αναγκαία εμβάπτιση των πράσινων, υπογράμμισε την πραγματοποίηση στον Δήμο Αγιάς έργων αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια και τόνισε: «Επιλέξαμε τον δρόμο που είναι δύσκολος, επίπονος, αιματηρός, τον δρόμο της προσπάθειας, της αλληλεγγύης, της αγάπης, της πίστης και του αποτελέσματος, γιατί επιζητούμε το εμείς και όχι το εγώ. Προσπαθούμε να φύγουμε από το εγώ που κυριαρχούσε την εποχή του εύκολου πλουτισμού, των επίπλαστων λόγων, των ψευδεπίγραφων υποσχέσεων. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Διεκδικούμε το δικαίωμα στο λάθος. Δεν διεκδικούμε το δικαίωμα της απραξίας, της ατολμίας, της αδυναμίας, του φόβου, του εφησυχασμού και της οπισθοχώρησης».
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αγιάς, με τη σειρά του, κάλεσε τους αγρότες να προχωρήσουν στη δημιουργία ομάδων παραγωγών, να συνεταιριστούν, να αξιοποιήσουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, να συνεργαστούν με άλλους παραγωγικούς φορείς, επιχειρηματολογώντας για την αξία τέτοιων κινήσεων, ενώ από πλευράς του και από πλευράς Δημοτικού Συμβουλίου υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνουν υποδομές που θα στηρίξουν την παραγωγή, αφού πολλά από τα έργα, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του κ. Χαρακόπουλου, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και σε οριζόντια προγράμματα, αφορούν παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, όπως αρδευτικά 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, έτοιμες μελέτες για τη νέα προκήρυξη του αγροτικού προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής», πάνω από το 50% των γεωτρήσεων και των πηγών έχουν κατατεθεί για άδεια χρήσης νερού, πιλοτική λειτουργία αντλιοστασίου με κάρτα, ενημερώσεις για νέες καλλιέργειες και σύνδεση της πλειοψηφίας των αντιχαλαζικών κανονιών με το δίκτυο της ΔΕΗ». Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Χαρακόπουλο «για την ανταπόκρισή του στη συνέχιση της σύμβασης με τον ΕΛΓΑ για τη λειτουργία τις αντιχαλαζικής προστασίας, την ένταξη, με την υπογραφή της νέας σύμβασης, στην από αέρα (με αεροπλάνα) αντιχαλαζική προστασία, και βέβαια την κατ' εξαίρεση – και φέτος – χρήση του σκευάσματος για την εμβάπτιση των πράσινων μήλων εάν όμως και εφόσον αυτό συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Της ομιλίας του δημάρχου ακολούθησε βράβευση της Ομάδας Παραγωγών «Κίσσαβος» στο πρόσωπο του κ. Γεωργίου Ζέικου για το συνεταιριστικό και συνεργατικό τους πνεύμα και της κ. Ιωάννας Σπηλιωτακάρα για τη μακρόχρονη προσφορά της στην Ένωση των Καταγόμενων από την επαρχία Αγιάς.
Εν συνεχεία, έγιναν τα εγκαίνια της εκθέσεως της Γιορτής, ξεναγήθηκαν οι επίσημοι στα περίπτερα αυτής και ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν τους από τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς στο Πνευματικό Κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μήλα των εγκαινίων της Γιορτής ήταν πρόσφορα των παραγωγών Γεωργίου Κούκα, Βασιλείου Σμυρλή, της Ομάδας Παραγωγών «Κίσσαβος» και των ψυγείων των Γιάννη Χατζησαλάτα και Δημήτρη Χατζάκου.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ. Χρήστος Κέλλας και κ. Θωμάς Ψύρρας, η πρώην βουλευτής κ. Βάσω Αλεξανδρίδου, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Σοφολόγης, η αρχαιολόγος κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς κ. Ιωάννης Αργυρούλης, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Σμυρλής, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγιάς, οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Βασίλειος Κουτσαντάς, Κυριάκος Πατσάς, Χριστίνα Χριστούλα και Αντώνιος Μαυρογιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς κ. Γεώργιος Κούκας, η πολιτευτής κ. Κατερίνα Ζαχείλα, πρόεδροι συλλόγων, διευθυντές υπηρεσιών, σχολείων και τραπεζών.
Τέλος, όσον αφορά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν αθλητικοί αγώνες, ενώ για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί παρουσίαση θεατρικού δρώμενου στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. των Αγίων Αντωνίων από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας».
Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου:
8:15 μ.μ., Παράσταση Καραγκιόζη.
9:30 μ.μ., Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς.
-Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου
9:30 μ.μ., Αφιέρωμα στο καλό ελληνικό τραγούδι με τη Σοφία Εμφιετζή. Μαζί της ο Βαγγέλης Τσιαπλές (μπουζούκι), ο Φώτης Ιωαννίδης (μπουζούκι) και ο Νίκος Αλεξόπουλος (κιθάρα).
-Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου
9μ.μ., Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Μ.Π.Σ. «Μιλτιάδης Δάλλας».
-Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
9:30 μ.μ., Λαϊκή Βραδιά με τους Γιάννη Πάτρα (τραγούδι), Γιώργο και Χρήστο Σταμούλη (μπουζούκι), Νίκο Προσήλια (κιθάρα), Γιάννη Κολοβό (κοντραμπάσο) και Μαρία Καρδαβούρη (τραγούδι).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass