Υπερσύγχρονο μηχάνημα, ανεκτίμητες υπηρεσίες

*ΣΤΙΣ 761 ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΤΩΝ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΓΝΛ *ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ *ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ *Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2023 13:05

Του Δημ. Κατσανάκη

Πολύ κοντά στον στόχο για τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου μηχανήματος ποζιτρονιακής απεικόνισης, γνωστού και ως PET/CT, βρίσκεται το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Έξι μόλις μήνες μετά την τελετή των εγκαινίων, παρουσία των τότε Γενικών Γραμματέων Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, ο τομογράφος των …ποζιτρονίων ανεβάζει ρυθμούς επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της 5ης ΥΠΕ.
Αδιάψευστος μάρτυρας οι αριθμοί των πρώτων απολογιστικών στοιχείων του Εργαστηρίου: Το εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 761 μελέτες pet/ct με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος: Τον Μάιο διενεργήθηκαν 92 μελέτες, τον Ιούνιο 99, τον Ιούλιο 129, τον Αύγουστο 105, τον Σεπτέμβριο 122 και τον Οκτώβρη 214 μελέτες.
Δεδομένου του κόστους ανά εξέταση, που ανέρχεται σε 400 ευρώ -το κόστος του ραδιοφαρμάκου αποζημιώνεται ξεχωριστά- εκτιμάται ότι τα έσοδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για το συγκεκριμένο εξάμηνο ανήλθαν σε 304.400 ευρώ συνολικά (Μάιος 36.800 ευρώ, Ιούνιος 39.600 ευρώ, Ιούλιος 51.600 ευρώ, Αύγουστος 42.000 ευρώ, Σεπτέμβριος 48.800 ευρώ και Οκτώβριος 85.600 ευρώ).
Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, το άμεσο οικονομικό όφελος των ασθενών για το εξάμηνο ανέρχεται σε 45.660 ευρώ αν υπολογιστεί ότι η συμμετοχή τους στην εξέταση, εάν διενεργούνταν στον ιδιωτικό τομέα, ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά εξέταση, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση του συνολικού οικονομικού οφέλους των ασθενών που μέχρι τις αρχές του χρόνου μετακινούνταν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Το συνολικό οικονομικό όφελος των ασθενών εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 150 χιλιάδες ευρώ, με την εκτίμηση ότι η δαπάνη ανά εξέταση ανέρχεται σε 200 ευρώ, στο οποίο συνυπολογίζεται τόσο η συμμετοχή του ασθενή στο κόστος της εξέτασης όσο και το μέσο κόστος μετακίνησης σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της ανεκτίμητης αξίας των υπηρεσιών που προσφέρει ο υπερσύγχρονος τομογράφος στους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας δηλώνει ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Παναγιώτης Γεωργούλιας, που εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη λειτουργία του τομογράφου, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως πολύ σύντομα θα φτάσει σε ρυθμούς πλήρους ανάπτυξης ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί 3 χιλιάδες εξετάσεις ετησίως.
Με την πλήρη στήριξη τόσο της 5ης ΥΠΕ όσο και της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο αξονικός των ποζιτρονίων λειτουργεί με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βαρβάρα Βαλοτάσιου και με πιστοποιημένες διαδικασίες από το κλείσιμο του ραντεβού μέχρι και τη διαχείριση της μελέτης -η χρονική απόσταση στην παρούσα φάση ανέρχεται σε 5 εργάσιμες ημέρες.
Στην εξάμηνη λειτουργία του υπερσύγχρονου μηχανήματος, το Τμήμα έχει να επιδείξει σημαντικές μελέτες μεταξύ των οποίων μελέτες ισχαιμίας και βιωσιμότητας του μυοκαρδίου, καθώς και μελέτες για την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ -το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι από τα πρώτα νοσοκομεία που διενεργούν αυτές τις μελέτες-, ενώ αναμένονται και τα ραδιοφάρμακα, που θα επιτρέψουν τις απεικονίσεις του εγκεφάλου.
Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων απεικονίσεων η συντριπτική πλειοψηφία των απεικονίσεων αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/υπολογιστική τομογραφία, αποτελεί τεχνολογική καινοτομία στον χώρο της μοριακής ιατρικής με εφαρμογές κυρίως στην Ογκολογία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέταση PET/CT συνδράμει στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της νόσου γιατί δεν θα την εντοπίσει μόνο, αλλά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο αντιμετώπισής της είτε αυτός είναι χειρουργική μέθοδος, είτε η ακτινοθεραπεία ή άλλες μορφές θεραπείας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το 30% των ογκολογικών ασθενών άλλαξε το θεραπευτικό σχήμα μετά την απεικόνιση που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός PET/CT, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022, και την άνοιξη ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, δοκιμές του εξοπλισμού και εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης.
Για τον διευθυντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής καθηγητή Παναγιώτη Γεωργούλια η απρόσκοπτη λειτουργία του τομογράφου στο μέλλον αποτελεί το προσωπικό του στοίχημα. Για να κερδίσει το στοίχημα απαιτείται η σύναψη σύμβασης για τη συντήρηση του μηχανήματος -τακτικός έλεγχος και αποκατάσταση βλαβών- μετά τον Ιούνιο 2025 οπότε λήγει και η εγγύηση του μηχανήματος, καθώς και η εξασφάλιση ετήσιας δαπάνης για την προμήθεια των αναγκαίων ραδιοφαρμάκων και αναλωσίμων υλικών.

Το προσωπικό του PET/CT ΠΓΝ Λάρισας

Διευθυντής Παναγιώτης Γεωργούλιας
Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής

Α) ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
- Βαρβάρα Βαλοτάσιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής
- Βασιλική Λύρα, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Πυρηνικής Ιατρικής
- Γεώργιος Αγγελίδης, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ Πυρηνικής Ιατρικής

Β) ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ
- Ευδοξία Θεοδώρου, ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας
- Χρυσάνθη Τζιουμέρκα, ΤΕ Ραδιολογία Ακτινολογίας

Γ) ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
- Χαράλαμπος Ζιάγκας, ΤΕ Νοσηλευτικής
- Χριστίνα Τσιτάκη, ΤΕ Νοσηλευτικής
- Σοφία Μυλωνά, ΔΕ Νοσηλευτικής

Δ) Δημήτριος Ψημάδας, ΠΕ Ραδιοβιολόγος

E) ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΙ
- Ιωάννης Τσούγκος, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής
- Βασιλική Τσιτσία, Επικουρικός Ακτινοφυσικός

ΣΤ) ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ
- Μαριάννα Βλυχού, Καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής
- Αλεξάνδρα Τσικρίκα, Διευθύντρια ΕΣΥ Ακτινοδιαγνωστικής
- Γεώργιος Ζωγράφος, Διευθυντής ΕΣΥ Ακτινοδιαγνωστικής
- Γεώργιος Καράγιωργας, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ Ακτινοδιαγνωστικής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass