Σχολείο για τον λαό η Εθνική Αντίσταση

Τόνισε ο Αντ. Γκουντάρας σε εκδήλωση για τα θύματα της Κατοχής

Δημοσίευση: 26 Νοε 2018 22:11

Με σεβασμό σε εκείνους που αντιστάθηκαν στα χρόνια της Κατοχής της περιόδου 1941 – 44, αλλά και με κάθε επισημότητα, όπως αρμόζει στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους κατά του φασιστικού άξονα, τίμησε χθες το πρωί η Αγιά την Εθνική μας Αντίσταση.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίων τελέσθηκε δοξολογία από τον αρχιερατικό επίτροπο Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Δρόσο, τους αρχιμανδρίτες π. Ρωμανό Ζέρβα και π. Νικόδημο Αγαθονίκου, τον πρωτοπρεσβύτερο ιερέα π. Αθανάσιο Μακρή και τον ιερομόναχο π. Μιχαήλ.

Τη δοξολογία ακολούθησε ομιλία από τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια για την πατρίδα μας, σε Έλληνες, μα και ειδικότερα Αγιώτες, που σημάδεψαν με τις γενναίες τους πράξεις τον αγώνα για την ελευθερία, αλλά και στις ανθρώπινες και υλικές απώλειες που είχε η περιοχή του Δήμου Αγιάς στην προσπάθεια αποτίναξης από πάνω της του ναζιστικού ζυγού.

«Έρχεται κάποτε η ώρα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουντάρας «όπου ο καθένας μας ατομικά, αλλά και ως λαός συλλογικά, όλοι μαζί, καλούμαστε να πούμε το μεγάλο "ναι", ή το μεγάλο "όχι". Το "ναι" που θα μας ανακουφίσει προσωρινά, αλλά θα μας στοιχειώνει ισόβια, ή το μεγάλο "όχι" που θα μας εξουθενώσει ή και θα μας εξοντώσει, δικαιώνοντάς μας ωστόσο στη μελλοντική ιστορική μνήμη».

Και συνέχισε: «Έτσι πορεύτηκε ο λαός μας, μέσα στη δυστυχία και τη φτώχεια, αλλά με αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Η αφοσίωσή του δημιούργησε μια νέα εθνική συνείδηση, που εξύψωσε τις κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις του και ενήργησε σαν πλατιά διαφωτιστική δύναμη. Δεν στάθηκε μόνο μια έκφραση πάλης ενάντια στους ξένους κατακτητές, αλλά και ένα μεγάλο σχολειό για τον λαό, τον οποίο βοήθησε να συλλάβει το ιδανικό της δικαιότερης ζωής. Η Ελληνική Αντίσταση θαυμάστηκε απ’ όλον τον κόσμο, γιατί αποτέλεσε κορυφαίο ιστορικό παράδειγμα πάλης για εθνική αξιοπρέπεια που, παράλληλα, ανέδειξε τις πανανθρώπινες αξίες. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, ξόφλησαν, για ακόμη μια φορά με το αίμα τους, ένα χρέος προς την ανθρωπότητα που δεν χρώσταγαν. Το ελληνικό παράδειγμα έγινε πρότυπο για μίμηση».

Και ο κ. Γκουντάρας ολοκλήρωσε την ομιλία του αναρωτώμενος «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται; Μπορούμε σήμερα, αυτά τα σκοτεινά χρόνια, να φωτίσουμε τη σκέψη και τη δράση μας μέσα από τα διδάγματα και τον απόηχο της Εθνικής Αντίστασης; Να βάλουμε στην ψυχή μας το νόημα της λέξης “Αντίσταση”; Να παλέψουμε για εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία; Να σταθούμε δίπλα στον γείτονά μας, στον ξένο συνάνθρωπό μας, αναδεικνύοντας την ανθρωπιά ως υπέρτατη αξία; Να παραμερίσουμε, να καταδικάσουμε και να συνθλίψουμε τον ρατσισμό και τον νεοφασισμό; Να προσηλωθούμε στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Πίστης μας; Να αποτινάξουμε τη μιζέρια, την κακομοιριά και να σηκώσουμε τα μάτια μας περήφανα στο μέλλον; Μπορούμε σήμερα να εξοφλήσουμε ένα “χρέος”, που οφείλουμε στην Πατρίδα, και να την κάνουμε ξανά παράδειγμα σε όλη την ανθρωπότητα;».

Στη συνέχεια, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στη θέση «Σωτηρίτσα» της επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιοκάμπου, σημείο στο οποίο εκτελέσθηκαν πολλοί πατριώτες κατά την περίοδο της Κατοχής, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Αθανάσιο Μακρή, εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκαν στεφάνια από τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Δημήτρη Παπαδημόπουλο εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και από τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα. Εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, λουλούδια κατατέθηκαν από τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Τύμπα, ενώ το στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης και των Αναπήρων Πολέμου κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας. Στεφάνι και λουλούδια εις μνήμην των προγόνων τους εναπόθεσαν συγγενείς εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καραμπάτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Ι. Καραμπάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Σωτήρης Μάρκου, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αγιάς Βασίλειος Σμυρλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χριστίνα Γιαννουλέα, Στέφανος Ριζούλης, Γιάννης Αναστασίου και Γιώργος Μασούρας, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γερακαρίου Γιώργος Μπαράκος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς Βασίλης Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ» Βασίλης Βαλάρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών επαρχίας Αγιάς «Ο Άγιος Αντώνιος» Στέλιος Πατσιαβούδης, καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Αγιάς Βασίλης Κουτσαντάς και Αντώνης Μαυρογιάννης.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass