«Πώς σκεφτόμαστε την επιτροπή στήριξης του πρωτογενούς τομέα»

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΑ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2020 17:15

Σε συγκρότηση επιτροπής για την πρόταση μέτρων στήριξης τριών παραγωγικών τομέων, του γεωργικού, του κτηνοτροφικού και του αλιευτικού, που πλήττονται από την πανδημία, προχώρησε πριν τρεις εβδομάδες ο Δήμος Αγιάς.


Στόχος κι έργο της επιτροπής ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που προέκυψαν στους εν λόγω τομείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η πρόταση αντίστοιχων μέτρων στήριξης τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες και κοινοποιήθηκαν προς τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας κι αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.
Με αφορμή αυτή τη δημοσιοποίηση, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο, «Νέα Εποχή», με ανακοίνωσή της εκφράζει, όπως επισημαίνει, κάποιες σκέψεις.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η παράταξή μας “Νέα Εποχή” συμμετείχε στην επιτροπή με έναν εκπρόσωπο, τον δημοτικό σύμβουλο Απόστολο Καφετσιούλη, ο οποίος και συνυπέγραψε εκ μέρους της παράταξής μας την ανακοίνωση. Είχαμε ζητήσει την ίδρυσή της στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που διενεργήθηκε εν μέσω πανδημίας με ρόλο κυρίως συντονιστικό για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων που προέκυπταν από την πανδημία και την καραντίνα.
Συμφωνούμε φυσικά με τα αιτήματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, αν και κάποια από αυτά τα θεωρούμε ανέφικτα. Όταν όμως εμείς προτείναμε τη συγκρότηση της επιτροπής, είχαμε και κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό μας, τα οποία και είχαμε τονίσει από τότε.
Αυτό που εμείς θέλουμε είναι η επιτροπή αυτή να παραγάγει κάτι πιο σύνθετο που να ανταποκρίνεται στις προκλητικές ανάγκες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης κι όχι απλά να εκφέρει αιτήματα προς άλλους. Θέλουμε ο Δήμος, λειτουργώντας πολωτικά, να γίνει ένα κέντρο συντονισμού δράσεων που θα προστατεύει τα προϊόντα του τόπου και θα προβάλλει την ποιότητά τους. Δράσεις και ιδέες που θα καθοδηγήσουν τους παραγωγούς μας, ώστε να υιοθετήσουν πρακτικές που θα εξασφαλίσουν διάθεση προϊόντων στην αγορά εναρμονισμένα με τις σύγχρονες απαιτήσεις καθαριότητας, υγιεινής και με σύγχρονες μεθόδους αποστολής. Δράσεις προβολής, της καθαρότητας, της αγνότητας και της ποιότητας των προϊόντων, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δικών μας προϊόντων έναντι των άλλων. Δράσεις που θα βοηθήσουν να οργανωθούν οι κινήσεις προς τον ΕΛΓΑ κι άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων με διαφανή, συνολικό και δίκαιο τρόπο, ώστε να μην επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος με ενέργειες αποσπασματικές και μεμονωμένες, όπως φαίνεται ότι έγινε για ακόμη μια φορά με την περίπτωση της φετινής ακαρπίας στα κεράσια λόγω παγετού. Και, τέλος, συντονισμό για στοχευόμενες πιέσεις προς την κυβέρνηση και την Ε.Ε.
Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται εύρωστοι συνεταιρισμοί, αξιόπιστοι μεμονωμένοι παραγωγοί κι επιχειρήσεις, που όλοι μαζί, με συντονιστή τον Δήμο θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν προϊόντα που άλλοι δεν θα μπορούσαν εύκολα να ανταγωνιστούν. Είναι, δηλαδή, πραγματικά μια ευκαιρία να μετατρέψουμε την κρίση σε νέα προοπτική.
Αντί αυτού, είδαμε την επιτροπή αυτή να περιχαρακώνεται σε λίγα μέλη, με το πρόσχημα της ευελιξίας. Οι συνεταιρισμοί έμειναν ουσιαστικά απ’ έξω, όπως και οι επιχειρήσεις του κλάδου. Αποτέλεσμα, ένα κείμενο με περιεχόμενο χλιαρό, ευκταίο, που περισσότερο περιμένει λύσεις από άλλους και δεν καταπιάνεται με το τι μπορούμε εμείς να κάνουμε. Το πάθημα των προηγούμενων ετών, δηλαδή το να περιμένουμε έτοιμες λύσεις που κανείς δεν μας έδωσε, δεν μας έγινε μάθημα.
Ελπίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση του ψηφίσματος, δεν έφτασε και το τέλος της επιτροπής αυτής. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, διευρύνοντας τόσο τον αριθμό των μελών της, όσο και τον ορίζοντα της δράσης της.
Καλούμε τον δήμαρχο, που φρόντισε να γίνει και σ’ αυτήν την επιτροπή πρόεδρος, ενώ είναι ο συστήσας την επιτροπή, να αναθεωρήσει την πρακτική του και να ανασυντάξει την επιτροπή στο πλαίσιο που εμείς περιγράψαμε ώστε να συνεχίσει να ασχολείται με τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα των παραγωγών μας. Δεν αρκούν τα δίκαια ή μη, πραγματοποιήσιμα ή μη, αιτήματα. Πρέπει κι εμείς να κάνουμε ενέργειες. Συν Αθηνά και χείρα κίνει».

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass