Λαμπρή βραδιά με μουσική Μίκη Θεοδωράκη

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΕΚΛΥΣΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 25ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΜΗΛΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2022 21:10

Μια απίστευτη βραδιά, γεμάτη από υπέροχα τραγούδια του ανυπέρβλητου Μίκη Θεοδωράκη, έζησαν όσοι βρέθηκαν προχθές Πέμπτη στη συναυλία που δόθηκε στην Κεντρική πλατεία της Αγιάς από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με ερμηνευτές τούς Δημήτρη Μπάση, Σαββέρια Μαργιολά, Άγγελο Θεοδωράκη και τον Λαρισαίο Αλέξανδρο Τσιωνά.

Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας χάρηκαν τα αριστουργήματα του μεγάλου μας παγκόσμιου συνθέτη σ’ ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μελοποιημένη ποίηση των Ρίτσου, Σεφέρη, Ελύτη, Αναγνωστάκη, Καρυωτάκη, Γκάτσου, Γ. Θεοδωράκη, Ρ. Χατζιδάκι, Τριπολίτη, Κατσαρού, Καβάφη, Σολωμού, Σικελιανού, Καμπανέλλη, Καρατζά, Λόρκα και Νερούδα. Η όλη εκδήλωση ήταν η τελευταία της φετινής 25ης Γιορτής Μήλου και του Αγιώτικου Πανηγυριού και διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγιάς, την τοπική ΔΕΥΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέσω της εκδήλωσης έγινε προσπάθεια από τους διοργανωτές να προβληθούν τα έργα Δήμου, ΔΕΥΑ και Περιφέρειας, που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση του νερού και να περάσει το μήνυμα στον κόσμο της λογικής χρήσης του και όχι της κατασπατάλησής του.
Η συναυλία άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτας, και με ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πινακά και του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα.
Ο κ. Πινακάς αναφέρθηκε στη μεγάλη παρακαταθήκη που έχει αφήσει στην Ελλάδα ο Μίκης Θεοδωράκης, παρακαταθήκη που όπως τόνισε «οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε». Επιπλέον, μίλησε για την αξία του νερού και την ανάγκη να είμαστε ως τόπος και ως χώρα αυτάρκης σ’ αυτό. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας» είπε «έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και βραβευμένη, πρότυπη περιβαλλοντική πολιτική στη διαχείριση του νερού. Κινούμαστε με το Σχέδιο Ύδωρ.Thess, με στόχο την εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, τη ρύθμιση πλημμυρικών απορροών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς νερού. Τα τελευταία δέκα χρόνια, σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους και ΤΟΕΒ, στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται 484 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ απ’ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα».
«Είναι πολύ σημαντική» συνέχισε «η σημερινή πρωτοβουλία της ΔΕΥΑ και του Δήμου Αγιάς να παρουσιάσουμε από κοινού όλα τα έργα και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον Δήμο και συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση του νερού και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει χρηματοδοτήσει έργα άνω των 45,5 εκατ. ευρώ. Έργα, όπως η λιμνοδεξαμενή στο Καστρί για την άρδευση 3.500 στρεμμάτων, το νέο υπόγειο δίκτυο συνολικού μήκους 2,5 χλμ. για την άρδευση χιλίων στρεμμάτων που χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε στο Στόμιο, η αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου όλου του δικτύου ύδρευσης των οικισμών του Δήμου Αγιάς, η κατασκευή Βιολογικών Καθαρισμών σε οικισμούς των παραλίων μαζί με τα δίκτυα αποχέτευσης. Έργα εμβληματικά, που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής». Ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε στην εδώ και έναν χρόνο μεγάλη απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, στην παρακαταθήκη που άφησε προς όλους τους Έλληνες, την κληρονομιά και τα μηνύματά του που, όπως είπε, «οδήγησαν και οδηγούν τη σκέψη, τις αισθήσεις, τα οράματά μας». Ο δήμαρχος μίλησε, επίσης, για τις επενδύσεις που γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να είναι πάντα εξασφαλισμένη η επάρκεια και η ποιότητα του νερού, τόσο για την ύδρευση, όσο και για την άρδευση. «Οι παρεμβάσεις μας» υπογράμμισε «ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και ο χαρακτήρας τους είναι απόλυτα προσανατολισμένος στην προστασία του περιβάλλοντος. Αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης, βιολογικοί καθαρισμοί, δίκτυα διανομής, γεωτρήσεις, υδατόπυργοι, λιμνοδεξαμενές και φράγματα τέθηκαν στην υπηρεσία της προστασίας και της ποιότητας του νερού και του περιβάλλοντος. Σ’ αυτήν την προσπάθεια αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα που δόθηκε, είτε μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα της πολιτείας και της Ε.Ε., είτε μέσα από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας, του Δήμου και της ΔΕΥΑ».
Μίλησε για την ανάγκη εξοικονόμησης και συνετής χρήσης του νερού και αναφέρθηκε στις δράσεις που παρουσιάστηκαν πριν τη συναυλία λέγοντας «Σήμερα παρουσιάσαμε τις δράσεις για το νερό, προσπαθώντας να δώσουμε σε κάθε πολίτη το μήνυμα πως η συλλογική προσπάθεια είναι αυτή που φέρνει τα αποτελέσματα. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση της δράσης μας, η συμμετοχή των ανθρώπων και η χρηστή διαχείριση των πόρων και των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι ο μόνος δρόμος για να πορευθούμε στο μέλλον με αισιοδοξία και δύναμη».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass