Διονυσιακό έθιμο αναβίωσαν στο Μεγαλόβρυσο

*Ανήμερα των Θεοφανίων *Τους Σκούφους

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2024 13:40

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Το έθιμο των Σκούφων, ένα έθιμο ξεχωριστό, όμορφο και πολύ παλιό, που ξεκίνησε στην αρχαία εποχή όταν κατά τις πρώτες ημέρες του μήνα Αγνανταίου, σημερινού Ιανουαρίου, γιόρταζαν οι Θεσσαλοί τα «κατ’ αγρούς Διονύσια» προς τιμήν του Διόνυσου, θεού του αμπελιού και του κρασιού, «ζωντάνεψε» ξανά, ανήμερα των Θεοφανίων, στο ορεινό Μεγαλόβρυσο του Δήμου Αγιάς.

Εκεί, όπου κατάφερε να επιβιώσει ως τα μέσα σχεδόν του περασμένου αιώνα, να κρατήσει τον διονυσιακό του χαρακτήρα, αλλά δυστυχώς να παύσει για τρεις σχεδόν δεκαετίες τώρα, πέφτοντας κι αυτό, όπως κι άλλα έθιμα, θύμα της αλλαγής του τρόπου ζωής στην ύπαιθρο, της αστυφιλίας και της αλλαγής των ενδιαφερόντων των ανθρώπων που υπαγορεύονταν από τη σύγχρονη νεοελληνική ζωή των αστικών κέντρων. Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου πήρε τη μεγάλη απόφαση της αναβίωσης, και το περασμένο Σάββατο, αμέσως μετά την εορταστική ακολουθία και τον αγιασμό των υδάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, οι Σκούφοι ξεχύθηκαν ξανά στην πλατεία και στους δρόμους του χωριού, και τα ιδιαίτερα κάλαντά τους ήχησαν πάλι στις αυλές των σπιτιών, μπροστά στους νοικοκυραίους που βγήκαν να τους κεράσουν και να τους ασημώσουν. Ο Αγάς, ο Καραγκιόζης, ο γιατρός και οι τραγουδιστάδες, όλοι τους φουστανελοφόροι, και η γυναίκα του Αγά, η κοκόνα, προκάλεσαν τη συγκίνηση στους παλιότερους Νιβολιανίτες και τη χαρά στους νεότερους για ένα έθιμο που είχε από τους περισσότερους πια ξεχαστεί, διατρανώνοντας την ευχή, την ελπίδα, την αισιοδοξία και το καλοχρόνισμα στο κάθε σπιτικό. Τραγούδησαν τα λεγόμενα λόγια κάλαντα έξω από την εκκλησία και τα οικογενειακά τραγούδια στα σπίτια φέρνοντας μνήμες και δημιουργώντας όμορφες παραδοσιακές εικόνες. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την οχταμελή παρέα των Σκούφων αποτελούσαν οι Άρης Ανδρίτσος, Θανάσης Γκορτσίλας, Χρυσόστομος Λάμπρου, Δέσποινα Μανώλα, Δημήτρης Μπακάλης, Αντώνης Παπαδημητρίου, Κώστας Παπαϊωάννου και Θεόδωρος Σιάφης. Τη δημοτική αρχή Αγιάς εκπροσώπησε στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας, Εθελοντισμού και Πολιτισμού, Γεωργία Ποτούλα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ισότητας Βασίλης Σίμος, ενώ το «παρών» έδωσαν ο κοινοτάρχης Ευάγγελος Λάμπρου, οι τοπικοί σύμβουλοι Ανδρέας Γεωργακούλης και Μιχάλης Αμπελακιώτης, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και η πρώην δήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Χριστούλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass